Google će dati 25 miliona dolara fondu EU za borbu protiv lažnih vesti

SciTech 02. apr 202114:54 > 14:564 komentara
Izvor: Printscreen

Kompanija Google će uplatiti 25 miliona američkih dolara u novoosnovani Evropski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vesti.

Google je to objavio u sredu u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu.

Pandemija kovida-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritikuju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije.

Evropski fond za medije i informacije, koji su prošl nedelje pokrenuli zadužbina „Calouste Gulbenkian“ i Evropski univerzitetski institut, ima za cilj da okupi naučnike, stručnjake za proveru informacija, neprofitne organizacije i druga tela koja deluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vesti.

„Proživljavajući neizvesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup tačnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije”, istakao je predstavnik Gugla Mat Britin u objavi na blogu.

Fond će raditi pet godina. Evropska opservatorija za digitalne medije, projekat Evropske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za proveru informacija i univerzitetske istraživače, ocenjivaće i selektovati projekte.

Komentari

Vaš komentar