Gosti N1: Upitno istraživanje genoma u Srbiji

SciTech 20. jan 202318:2812 komentara

U Srbiji uskoro počinje istraživanje ljudskog genoma stanovništva na balkanskom podneblju. Cilj ispitivanja je pronalaženje veze između genetike sa nastajanjem bolesti i izbora adekvatne terapije, odnosno leka za određenu bolest. Veliku ulogu u tom projektu imaće i Bi Dži Aj grupa, odnosno Pekinški institut za genetička istraživanja, nama poznat od pandemije koronavirusa kada je donirao novac za laboratorije "Vatreno oko", a u svetskoj javnosti označen je kao kompanija koja je zloupotrebila genetičke podatke stanovništva iz najmanje 52 zemlje sveta, u svrhe nacionalne odbrane Kine.

Andrej Petrovski iz SHARE Fondacije i novinarka „Nove ekonomije“ Katarina Baletić ocenili su u emisiji Dan uživo da je zbog nedostatka kontrole detalja ovih ispitivanja ovaj projekat upitan.

Povezane vesti

„Najavljeno sekvenciranje balkanskih genoma je regionalni projekat koji je nastavak saradnje Srbije i Bi Dži Aja koja je započeta za vreme pandemije. Mi smo dobili krajem 2021. centar za sekvenciranje genoma pri Insitututu za molekularnu genetiku gde je započeto sekvenciranje humanog genoma i gde se radilo na čitanju informacija genoma virusa kovida-19. Tako je počelo, a ovo je nastavak saradnje“ rekla je Baletić.

Objašnjava da je sekvenciranje genoma kao naučna metoda pozitivna stvar, može da pruži mngoe značajne informacije.

„Tu mi kaskamo za svetom i potrebno je ulagati u tehnologije i u čitanje tih genetskih informacija koje mogu da nam poboljšaju lečenje. Tako se rade prenatalni testovi, koji su poznati trudnicama i veoma su značajni za zdravlje dece“, istakla je gošća N1.

Smatra da se ulaz kompanije Bi Dži Aj na srpsko tržište desio za vreme pandemije korone, kada nismo znali „ni ko pije, ko plaća, ni ko dolazi“.

„Bi Dži Aj je u aprilu 2020. ušao na tržište Srbije tako što je donirao dve laboratije ‘Vatreno oko’. To je laboratorija koja radi na principima i opremi ove kompanije. Zauzvrat se Srbija odužila kupovinom testova, jer kada koristite njihovu opremu, u obavezi ste i da koristite njihove testove“, pojašnjava Baletić, i dodaje da se ispostavilo da je kompanija koja je uvoznik Bi Dži Aj opremala sve kovid bolnice, odnosno Klinički centar Srbije.

Konstatuje da je Bi Dži Aj ušao na srpsko tržište bez javnog tendera i bez javnog poziva.

„Samim tim je u tom momentu bilo kao nešto što bi mogli da gledamo problematično, dolazak jedne kompanije bez ikakvog tendera ili rasprave. S druge strane ta kompanija se od oktobra 2022. godine se nalazi na listi kompanija koje sarađauju sa kineskom vojskom“, kaže Baletić.

Andrej Petrovski navodi da zemlje koje ulažu u razvoj vojne tehnologije su poznate da ulažu dosta novca u različlita istraživanja, uključujući i genetska. Podseća i da su ranije najveća tehnološka dostignuća dolazila iz vojnog sektora, a tako je i sada.

„To što sarađujemo sa Kinezima nije čudno ali je problematično to što je to urađeno na način na koji nemamo nikakvu transparentnost, da mi znamo šta se dešava. Da li to može da služi za razvoj nekog biloškog razvoja, i ta tzehnologija  može da se zloupotrebi na različlite načine. Neko vam da neki uređaj da ga vi koristite neko vreme, da obrađujete neke podatke, ali vi ne znate da li taj neko ima pristup. Mislim da u ovoj državi ne postoji niko ko može da garantuje svojom reputacijom i funkcijom da se ti podaci neće iznositi iz Srbije“, kaže Petrovski.

Baletić kaže da je Bi Dži Aj saopštio da nema pristupa ličnim podacima, ali  da nisu odgovorili na pitanje da li imaju pristup anonimizovanim podacima.

„Ministarstvo odbrane SAD je stavilo kompaniju Bi Dži Aj na listu mkompanija koje sarađuju sa kinskom vojskom baš u tom smislu. To su kompanije koje se predstavljaju kao civilne i istraživačke, a zapravo podaci do kojih dolauze se koriste za potrebe kineske vojske“, navela je Baletić.

Petrovski upozorava da se ovde radi o DNK materijalu i da je to najesencijalniji podatak o ličnosti iz kog neko može da „nas replicira“.

„Da vas neko klonira, nije mu potrebno ime i prezime, treba mu genetski materijal“, kazao je Petrovski.

Komentari

Vaš komentar