Grčka Astipalea postaje pametno zeleno ostrvo

SciTech 02. jun 202113:023 komentara
Izvor: Youtube/screenshot/Roman

Grčka je počela transformaciju ostrva Astipalea u Egejskom moru u evropsko "Zeleno ostrvo", a detalje projekta predstaviće grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Cilj je da sve aktivnosti na tom malom ostrvu jedinstvene lepote na jugoistoku Grčke, u arhipelagu Dodekaneza, između Naksosa i Rodosa, pokreće obnovljiva energija, od struje do saobraćaja.

Od 1.500 automobila koliko ima na ostrvu, 1.000 će odmah biti zamenjeno električnim vozilima. Prvih šest stanica za punjenje njihovih baterija je već postavljeno na ostrvu, a vlada će obezbediti grantove za lokalne stanovnike da predju na električne automobile i bicikle.

Plan je da do 2026. godine svi autobusi na ostrvu budu bez vozača, a za to će biti potrebno promeniti infrastrukturu i uvesti tehnologiju 5G.

Projektom je predviđena izgradnja hibridne elektrane koja će koristiti obnovljivu energiju, vetrogenerator, fotonaponski park i akumulatore, a koja će obezbedjivati struju 24 sata dnevno.

Nemački proizvodjač automobila Folksvagen je već donirao četiri električna vozila za lokalnu policiju, obalsku stražu, službu civilnog vazduhoplovstva i opštinu Astipalea.

Astipalea se prostire na površini od 97 kvadratnih kilometara i ima oko 1.300 stanovnika.

Komentari

Vaš komentar