Hoće li Mask promeniti Tviter i kako će to uticati na zajednicu u Srbiji

SciTech 27. apr 202218:54 > 19:067 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Milijarder Ilon Mask je sklopio dogovor o kupovini Tvitera uz obećanje da će smanjiti cenzuru na platformi, otvarajući pitanje šta će njegov pristup značiti za "digitalni gradski trg". Vladimir Radunović, stručnjak za sajber bezbednost i direktor u Diplo fondaciji, kazao je za N1 da očekuje da će vlasnik kompanije Tesla "biti vrlo inovativan" po pitanju Tvitera. "Ja bih mu dao šansu da vidim šta će da smisli, pritiskaće ga s raznih strana", rekao je.

„Glavna Maskova premisa je da sve društvene mreže treba da budu otvorene, bez cenzure, što je osnov američkog društva. Tako su svi ti mediji počeli. Međutim, priroda sadržaja se promenila, počele su da se pojavljuju i neprijatne i opasne pojave, govor mržnje, to su stvari koje su promenile sliku koliko je internet moćan“, kazao je Radunović u Danu uživo na N1.

Niko iz tih kompanija, dodaje, nije hteo da se bavi sadržajem na svojim mrežama.

POVEZANE VESTI

„Mask sad tvrdi da će kad on preuzme Tviter ponovo napraviti taj ‘otvoreni trg’, možda vratiti Trampa na Tviteru. To je negde njegova premisa“, navodi.

Na pitanje da li bi američki zakonodavci mogli da reaguju u zavisnosti kakve promene Mask uvede na Tviteru, Radunović kaže:

„Zanimljivo je kako američki zakonodavci gledaju na društvene mreže. Oni ne gledaju na njih kao na obične medije, već kao na telekom provajdere, neke servise, u kojima po njihovom aktu 230 taj koji prenosi poruku nije odgovoran. I to je i dalje na snazi. Njihov zakon oslobađa odgovornosti društvenih mreža za sadržaj koji se nalazi kod njih, oni su samo skladište, taj gradski trg koji prenosi poruku“.

I takav je, kaže, uglavnom stav republikanaca.

„Demokrate su osetili na svojoj koži, i tokom izbora i kovida, da to više ne može tako. A u isto vreme ne treba zaboraviti da se Evropa dogovorila oko regulatornog okvira koji treba da se bavi kažnjavanjem, mahom američkih, oko sadržaja. Evropa je ogromno tržiste, oni će hteti da sarađuju sa Evropom i da prate evropsku regulativu“, pojašnjava Radunović.

Prema njegovim rečima, stavovi će morati da se menjaju i u Americi.

„Idu i ti izbori, pa ćemo videti šta će da se menja“, dodaje.

A na pitanje šta može Srbija da oseti od maskovih promena, Radunović kaže da ćemo morati da sačekamo i vidimo.

„Hajde da vidimo šta će svet od toga da oseti. Nije Mask prvi milijarder koji ima društvenu mrežu, a drugo pitanje je koliko će on toga moći da promeni. On će s jedne strane, biti ograničen nekim političkim trendovima, a s druge strane, on može da otvori mrežu, ali ukoliko on ono što pominje, da bi kontrolisao da ne bude zloupotrebe, on će morati da uvede neku vrstu registracije, odnosno proveru identiteta. To već Fejsbuk i drugi rade, Tviter to nije radio“, objašnjava Radunović.

Međutim, dodaje, ako to uradi, veliki broj korisnika će, ako promene ne idu u njihovu korist, napustiti Tviter.

„Očekujem da će on biti vrlo inovativan, pa čak i po pitanju biznis modela. Ja bih mu dao šansu da vidim šta će da smisli, pritiskaće ga s raznih strana. A mi smo previše malo tržište, ako napravi otvoreni trg, imaće jaču šansu za slobodan govor ovde. To može da se promeni, na ruku nekih aktivista i uzbunjivača ako ne uvede identifikaciju korisnika. Ako to uradi, onda će napraviti kontraefekat, niko neće hteti da koristi Tviter“, naglasio je gost N1.

Komentari

Vaš komentar