Intel ističe da bi nestašica čipova mogla da potraje nekoliko godina

SciTech 31. maj 202115:018 komentara
Izvor: Ilustracija - Tanjug / AP, John Minchillo

Direktor kompanije Intel istakao je u ponedeljak da će biti potrebno nekoliko godina da se reši problem nestašice čipova. Ovaj problem je do sada prouzrokovao zaustavljanje proizvodnje pojedinim proizvođačima automobila, ali i probleme drugim industrijskim oblastima, uključujući proizvodnju kućne elektronike.

Direktor Intela Pet Gelsinger je u svom obraćanju na IT sajmu Komputeks u Taipeiju rekao da je trend rada i školovanja od kuće u toku pandemije kovid-19 prouzrokovao eksploziju potražnje čipova i da se time stvorio ogroman pritisak na njihovo globalno snabdevanje.

„Dok je industrija bila fokusirana da reši kratkoročne probleme i dalje postoji problem nestašice određenih komponenata u ovom sistemu koji bi mogao da potraje i nekoliko godina“, istakao je on.

Gelsinger je za Vašington post u aprilu izjavio da će biti potrebno nekoliko godina da se smanji nestašica čipova i da je u narednih šest do devet meseci u planu pokretanje proizvodnje koja bi rešila probleme vezane za autoindustriju.

Intel je u martu najavio plan vredan dvadeset milijardi dolara koji se odnosi na proizvodnju napredenih čipova u dve nove fabrike u Arizoni.

„Plan nam je da se proširimo i na druge lokacije u SAD i Evropi u cilju kvalitetnog i sigurnog snabdevanja čipovima“, rekao je Gelsinger.

Intelovi planovi bi mogli direktno da predstavljaju izazov za dve druge velike kompanije za proizvodnju naprednih čipova – Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i južnokorejski Samsung Electronics.

Ove dve kompanije su uspele da se nametnu kao dominantne u proizvodnji čipova, premeštajući tako industriju SAD u Aziju, gde se danas proizvodi dve trećine naprednih čipova.

Komentari

Vaš komentar