Izađite večeras napolje: Velika je šansa da ćete videti zvezdu padalicu

SciTech 12. avg 202116:0215 komentara
Izvor: Pixabay.com

I u noći između četvrtka i petka bićemo svedoci kiše meteora, takozvanih Perseida, koji su svakog leta aktivni od 17. jula do 24. avgusta. Radi se o meteorskim rojevima koji dolaze iz pravca sazvežđa Persej, po kojem su dobili ime.

Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže da su meteori prirodna pojava koja se lako vidi golim okom. Opservatorije služe da se gledaju nebeska tela slabog sjaja, koja ne mogu da se vide golim okom ili kada želimo da ih vidimo uvećane, prenosi RTS.

Kao što narodski naziv „zvezde padalice“ ilustruje, meteori preleću preko neba i da bismo ih videli ne moramo do opservatorije.

„Ono što moramo, jeste da se izmestimo van gradske urbane sredine. U velikim gradovima, poput Beograda, vlada veliko svetlosno i atmosfersko zagađenje i zbog toga je teže videti meteore. U predelima sa manjim zagađenjem ljudi će mnogo bolje videti ovu pojavu“, ističe Aleksić.

Objašnjavajući kako do ovakvih „kiša“ dolazi, Aleksić navodi da se oko Sunca kreće veliki broj malih tela – kometa, asteroida – koja se vremenom raspadaju. To su matična tela.

U slučaju Perseida to je matična kometa, koja se još nije sasvim raspala.

„Parčići koji otpadnu kreću se slobodno oko Sunca. Tokom godine, kako Zemlja takođe kruži oko Sunca, ona prolazi kroz takozvani ‘meteorski potok’, u kojem se nalaze ostaci matičnih tela, koji u vidu meteorskih kiša ulaze u atmosferu i sagorevaju“, objašnjava Aleksić.

Pojedine kiše meteora se dešavaju u određeno doba godine, jer tada Zemlja prolazi kroz „meteorski potok“.

Ova kiša zvezda padalica svoj vrhunac imala je u noći između 11. i 12. avgusta, a nakon toga broj meteora počinje da opada. Najveću šansu da vidite zvezdu padalicu imaćete u noći 12. avgusta, a najlepše će se videti posle 23 časa, odnosno od ponoći do zore.

Smatra se da je kiša Perseida najlepša, jer ovi meteori imaju najupečatljiviji sjaj, a i brzo padaju. Njihovi blicevi su veoma jaki, a najlepše je da ih posmatrate u prirodi gde je nebo otvoreno i vazduh nije zagađen.

Savršeno se vide iz mraka, pa sa bliskom osobom na nekom proplanku, brdu ili planini uživajte u predivnom vatrometu zvezda padalica na nebu. Zapamtite, vašim očima je potrebno malo vremena da se naviknu na mrak, pa tek onda započnite posmatranje.

Komentari

Vaš komentar