Izložba o istoriji transporta u Silosima: Od prvog točka do helikoptera na Marsu

SciTech 13. sep 202118:462 komentara
Izvor: Arhiva Silosa

U beogradskim Silosima, kao svojevrsna najava budućeg muzeja na obali Dunava, od nedelje 19. septembra biće otvorena edukativno-zabavna izložba "Mi pokrećemo sve(t)" u produkciji Gaia pokreta i uz podršku Gebrüder Weiss, najstarije transportno-logističke kompanije na svetu, saopštili su organizatori.

Postavka je zamišljena u stilu rubrike Politikinog zabavnika „Verovali ili ne“ i uz niz manje poznatih zanimljivosti predstavlja istorijat transporta od pronalaska točka do prvog leta helikoptera na Marsu.

Izložba je podeljena u četiri celine, odnosno četiri glavna elementa iz antičke filozofije – vazduh, vatra, voda i zemlja, a sastoji se od niza zanimljivosti i manje poznatih činjenica koje su predstavljene na jedan zabavan način, dodaju organizatori. Tako nam deo koji pokriva vozove otkriva koji su najbrži, koliko luksuzne su svojevremeno bile vožnje „Orijent ekspresom“, ali i detalje iz romana Agate Kristi.

„Pandemija nam je ukazala na važnost transporta i naučila nas kako jedan mali zastoj u lancu protoka robe može izazvati velike probleme. Iz tog razloga smo podrzali inovativnost i kreativnost organizacije Gaia pokret, sa kojom delimo iste vrednosti, a koja je u saradnji sa beogradskom istoričarkom Jelenom Živković i umetnicom Katarinom Stanković Bjegović osmislila projekat koji najbolje predstavlja našu svrhu, svet transporta i važnost njegovih inovacija u svakodnevnom životu“, izjavio je Roland Rait, direktor Gebrüder Weiss Srbija.

Da li ste znali da su i žene učestvovale u pomorskim bitkama u 18. veku i ko su bile najpoznatije gusarke svih vremena? Ili zašto su se mornari tetovirali? Sve to i mnogo više donosi izložba „Mi pokrećemo sve(t)“, otvorena svakog dana od 19. do 26. septembra u galeriji Silosi Beograd, u periodu od 18 do 21h, a ulaz je slobodan, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar