Japanski milijarder odabrao K-pop zvezdu i DJ-a za putovanje na Mesec

SciTech 09. dec 202211:03 > 11:052 komentara
Izvor: dearMoon Project/Handout via REUTERS

Japanski milijarder Jusaku Maezava otkrio je da će K-pop zvezda TOP i DJ Stiv Aoki biti među osam putnika koje planira da povede na putovanje oko Meseca sledeće godine na jednoj od SpaceX raketa Ilona Maska.

Maezava je kupio sva mesta na prvom putovanju na Mesec, na kojem se radi od 2018. i koje će uslediti nakon njegovog putovanja svemirskom letelicom Sojuz do Međunarodne svemirske stanice (MSS) na 12-dnevni boravak prošle godine.

Odabir je objavio Maezava na Tviteru i na veb stranici #dearMoon Project.

Modni tajkun i njegovi pratioci postaće prvi putnici SpaceX-ovog leta oko Meseca dok komercijalne kompanije, uključujući Blue Origin Džefa Bezosa, ulaze u novo doba svemirskih putovanja za bogate klijente.

Misija na SpaceX-ovoj letelici Starship trebalo bi da traje osam dana od lansiranja do povratka na Zemlju, uključujući tri dana kruženja oko Meseca, dolaskom na 200 kilometara od mesečeve površine.

Iako je let bio planiran za 2023, suočava se sa odlaganjima zbog testiranja letelice i njenih raketa.

Poput kolege milijardera Maska, Maezava ima želju za promocijom i zaljubljen je u Tviter. Pohvalio se da drži Ginisov svetski rekord za post s najviše retvitanja, kada je ponudio novčanu nagradu od milion jena (7300 dolara) za 100 osoba koje ga prenesu.

Maezava je koristio stranicu za mikroblogovanje kako bi regrutovao osam putnika iz celog sveta da mu se pridruže na putovanju na Mesec, rekavši da se prijavilo milion ljudi.

TOP, umetničko ime Čoi Seung Hjuna koji se probio s K-pop grupom Big Bang, među odabranim je putnicima, zajedno s Aokijem, japansko-američkim muzičarem i DJ-em čiji je otac osnovao lanac restorana Benihana.

„Osećam veliki ponos i odgovornost što sam postao prvi korejski civil koji ide na Mesec“, rekao je TOP u videu objavljenom nakon objave.

Indijski glumac Dev Joši takođe je među odabranima za grupu koja se uglavnom sastoji od umetnika i fotografa.

Američka olimpijka Kejtlin Farington i japanska plesačica Miju rezervne su putnice.

Maezava (47) je u ponedeljak najavio novosti o lunarnoj ekspediciji, tvitujući da je održao onlajn sastanak s Maskom i da priprema „veliku objavu o svemiru“.

Maezava se obogatio osnivanjem internet modne trgovine Zozo Inc 3092.T.

Komentari

Vaš komentar