Kapsula kompanije Spejseks dovezla novu posadu do Međunarodne svemirske stanice

SciTech 12. nov 202108:14 > 08:151 komentar
Izvor: REUTERS/Thom Baur/File Photo

Kapsula kompanije Spejseks sa četiri astronauta stigla je do Međunarodne svemirske stanice (MSS) gde će astronauti boraviti do proleća.

Kapsula je putovala 21 sat od Nasinog Svemirskog centra Kenedi do stanice.

Prevezla je jednog nemačkog i troje američkih astronauta koji su emocionalno reagovali kada su prvo ugledali međunarodnu stanicu na daljini od 30 kilometara. „Prilično fantastičan prizor“, rekao je Radža Čari, komandant kapsule Dragon.

„Lebdi u vazduhu i sija kao dijamant. Svi smo prilično uzbuđeni“, rekao je nemački astronaut Matijas Mauer.

Ceo let kapsule Dragon je automatizova a Čari i pilot Tom Maršbern su pratili sisteme kapsule spremni da preuzmu kontrolu ukoliko je potrebno. Pristali su 423 kilometara iznad istočnih Kariba.

Na svemirskoj stanici su ih dočekala tri astronauta umesto sedam kako je bilo planirano. Spejseks je, naime, vratio četiri astronauta sa Medjunarodne stanice u ponedeljak pošto je lansiranje kapsule sa novim timom više puta odlagano.

U stanici su ostali jedan astronaut američke svemirske agencije NASA i dva ruska astronauta.

Nova posada će provesti narednih šest meseci u svemirskoj stanici i u tom periodu će biti domaćin za dve grupe turista. Rusija će lansirati prvu grupu u decembru prošle godine a Spejseks drugu grupu u februaru ove godine.

Komentari

Vaš komentar