Kina izgradila ogromnu antenu za primanje signala s Marsa

SciTech 09. feb 202113:002 komentara
Pixabay

Kina je izgradila džinovsku antenu za primanje signala s Marsa, a sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Reč je o pokretnoj anteni prečnika 70 metara koja je uspešno prošla sve provere i spremna je da prima signale s Marsa unutar misije Tianwen-1.

Kineski naučnici planiraju naime da upotrebi misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti, kao i za analiziranje tla i atmosfere, prenose svetski mediji.

POVEZANE VESTI

Tianwen-1 lansiran je u julu 2020. godine, a u gravitaciono polje Marsa trebalo bi da stigne 10. februara, dan uoči kineske Nove godine.

Izgradnja masivnog radio-teleskopa počela je 2018. godine u severnoj regiji Tianjin, a završena je taman u vreme kad se Tianwen-1 letelica približila Crvenoj planeti.

Nova antena ima oblik tanjira i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svetu Green Bank koja se nalazi u SAD-u.

Kina je do sada koristila tri antene, prečnika od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 miliona kilometara od Zemlje.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako sletanje bude uspešno, Kina će postati druga zemlja koja je uspešno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

Komentari

Vaš komentar