Kina tvrdi da Bela kuća neopravdano napada TikTok

SciTech 16. mar 202311:212 komentara
Shutterstock

Kina je pozvala danas SAD da prestane sa "neopravdanim napadima" na aplikaciju TikTok, posle poziva američke vlade da se kineska matična kuća odvoji od te aplikacije ili će ona biti zabranjena iz razloga nacionalne bezbednosti.

Prema listu Wall Street Journal, Bela kuća je postavila ultimatum da, ukoliko TikTok ostane deo kineske grupe ByteDance, aplikacija će biti zabranjena u SAD.

Pročitajte još

TikTok je potvrdio za Frans pres da je američka vlada preporučila da kompanija prekine vlasništvo u TikToku.

Vašington do sada nije dao dokaze da TikTok preti nacionalnoj bezbednosti SAD, rekao je juče portparol kineske diplomatije Vang Venbin.

„SAD treba da prekinu širenje lažnih vesti o pitanju bezbednosti podataka, prekinu neopravdane napade na TikTok i obezbede otvoreno trgovinsko okruženje, ravnopravno, pravedno i bez diskriminacije prema stranim firmama“, dodao je portparol.

Kritičari optužuju TikTok da daje kineskim vlastima pristup podacima korisnika iz celog sveta, što uprava TikToka negira.

Bela kuća je već zabranila zaposlenim u saveznim institucijama da imaju aplikaciju na svojim telefonima, primenjujući zakon ratifikovan početkom januara.

Evropska komisija i kanadska vlada nedavno su doneli slične odluke za mobilne telefone svojih zaposlenih.

TikTok skladišti podatke američkih korisnika na serverima koji se nalaze u zemlji. Aplikacija je priznala da zaposleni koji su bazirani u Kini imaju pristup tim podacima, ali, kako je navela, u vrlo ograničenom obimu, a da nema pristup kineska vlada.

Komentari

Vaš komentar