Klimatske promene: Problem na koji treba reagovati pre nego što dođe „pred prag“

SciTech 05. jul 202110:36 > 10:425 komentara

Profesor doktor Fizičkog fakulteta u Beogradu, meteorolog i klimatolog Vladimir Đurđević i osnivač sajta Klima 101 i rukovodilac programa za podršku preduzetnicima koji se bave čistim tehnologijama u Startitu Nemanja Milović složili su se u Novom danu da su klimatske promene problem "na koji treba reagovati pre nego što nam dođe pred prag". Đurđević kaže, govoreći o promenama koje treba da očekujemo u budućnosti, da će se planeta, čak i u slučaju najboljih scenarija, zagrejati jedan stepen za 30 godina, dok Milović ističe da klimatske promene utiču na celo društvo.

Prema Đurđevićevim rečima, podaci kažu da je klima apsolutno promenjena.

„Za razliku od nas koji smo čekali taj subjektivni osećaj, u nauci znamo to već dugo, već dve tri decenije. Mi smo već jedno dve, dve i po decenije izašli iz nekih očekivanih klimatskih uslova, danas imamo neku vrstu nove klime na planeti. Planeta je danas toplija za otprilike jedan stepen nego što je bila krajem 19. veka. Vrućine počinju ranije, sve češće se dešavaju ti topli periodi… U nauci to znamo već neko vreme, ali ljudi su počeli da osećaju na svojoj koži te promene“, kaže on.

Milović dodaje da je tako nešto moglo da se desi u prošlosti, ali da se to dešavalo ređe.

„Mnogo češće imamo tople nego hladne rekorde. Naša planeta je u stanju koje treba da nas zabrine, ali više treba da nas zabrine naša uloga na toj planeti, treba da razmišljamo i o vrstama koje žive sa nama na ovoj planeti“, kaže on.

Đurđević kaže, govoreći o promenama koje treba da očekujemo u budućnosti, da će se planeta, čak i u slučaju najboljih scenarija, zagrejati jedan stepen za 30 godina.

„Naša planeta je jedan kompleksni sistem, kao naše telo, taj jedan stepen u sistemu koji je stabilan, jedan stepen u stvari je previše. Otprilike ćemo da budemo tri puta brži u klimatskim promenama nego u poslednjih 100 godina. Ovi topli talasi će se duplirati i biće duplo intenzivniji nego danas“, kaže on.

Milović ističe da klimatske promene utiču na celo društvo.

„Na prethodnih američkim izborima su klimatske promene bile jedna od glavnih tema“, dodaje on.

Đurđević napominje da se „kod nas u svetu politike ne doživljavaju kao nešto što treba da bude deo razvoja našeg društva, nego eto kao da povremeno nešto treba da kažemo o tome“.

„Sve do trenutka dok sve zemlje sveta ne prestanu da koriste fosilna goriva, ovaj problem neće biti rešen. Ne možemo više da se vratimo unazad, podigli smo problem do jednog nivoa, i sad jedino možemo da ga držimo na tom nivou“, kaže on.

Milović kaže da sve više vidimo da je i građanima bitno da imaju čistu životnu sredinu.

„Mnogo rasipamo energiju, ponašamo se kao da smo jako bogati u tom smislu, a nismo. Vidimo da su mnoge zemlje imale problem kao mi u prošlosti, i da su uspele da ga reše, samo je pitanje kako ćemo se postaviti i koliko će biti prioritetno“, kaže on.

Dodaje da se boji da je pandemija pokazala da mi kao društvo u nekim momentima još nismo dovoljno spremni da odgovorimo na globalni problem na pravi način.

Đurđević ističe da „postoje problemi na koje treba reagovati pre nego što vam dođu pred prag“, kao i da su klimatske promene jedan od njih.

Komentari

Vaš komentar