Kompaniji Apple preti još jedna optužba za narušavanje tržišne utakmice u EU

SciTech 11. apr 202221:06
Reuters/Mike Segar

Američki tehnološki gigant Apple suočiće se u nadolazećim nedeljama s još jednom optužbom za narušavanje tržišne utakmice u EU u istrazi koju je podstakao prigovor servisa za streaming muzike Spotify, izjavio je upućeni izvor.

Evropska komisija optužila je prošle godine Apple da ograničava konkurenciju na tržištu streaminga muzike restriktivnim odredbama o App Store-u koje programere prisiljavaju da koriste njegov sistem plaćanja i ne dopuštaju im da kupce obaveste o drugim opcijama.

Odredbe su se našle pod lupom u više zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Kompaniju sada očekuje još jedna optužba za kršenje ravnopravne tržišne utakmice u istrazi koju je Komisija pokrenula nakon pritužbe švedskog servisa za streaming muziku Spotify.

Nove pritužbe prilažu se već upućenom službenom prigovoru kada EK prikupi dokaze ili izmeni neke elemente pritužbe kako bi poboljšao šanse za uspeh.

Uz istragu o streamingu muzike, pod lupom je EU-a i praksa Apple u prodaji e-knjiga i njegov Apple Pay, napominje Rojters.

Komisija nije želela da komentariše informaciju o novim istragama, a Apple nije želeo da je odmah komentariše.

Ako utvrdi da je kompanija prekršila evropske propise o ravnopravnom tržišnom takmičenju, EK joj može odrediti kaznu u visini 10 posto globalnog saobraćaja, uz nalog da prekine s takvom praksom.

Komentari

Vaš komentar