Lignje lete ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

SciTech 03. jun 202122:25 > 22:262 komentara
SpaceX
Izvor: Tanjug/ AP Photo/John Raoux

Raketa SpejsEksa (SpaceX) poletela je ka Međunarodnoj svemirskoj stanici sa neobičnim putnicima - lignjama, koje će biti predmet niza naučnih istraživanja.

Raketa je poletela iz savezne američke države Floride u 13.29 po lokalnom vremenu, a na Međunarodnu svemirsku stanicu treba da stigne u subotu.

Neobični putnici su mladi primerci jedne vrste lignje (Euprymna scolopes), a cilj istraživanja su uticaj bestežinskog stanja i interakcije između bakterija i njihovih „domaćina“.

„Životinje, uključujući ljude, oslanjaju se na mikrobe da bi održali svoj probavni i imuni sistem zdravim. Još uvek ne razumemo u potpunosti kako svemirski letovi menjaju ove interakcije“, naveli su naučnici i dodali da će deo lignji biti izložen bakterijama.

Eksperiment bi tako mogao da pomogne u razvoju tehnika za zaštitu zdravlja astronauta koji učestvuju u dugotrajnim misijama u svemiru.

U svemir su poleteli i vodeni medvedi ili dugoživci, sićušni beskičmenjaci veličine do jednog milimetra.

„Želimo da shvatimo kako vodeni medvedi opstaju i razmnožavaju se i ako možemo nešto da naučimo o strategijama koje koriste, i prilagodimo ih da bismo zaštitili astronaute“, naveli su naučnici.

Komentari

Vaš komentar