Mask: Misija Tvitera je da postane najtačniji izvor informacija

SciTech 07. nov 202213:0210 komentara
Ilon Mask Tviter
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Novi izvršni direktor kompanije Tviter, Ilon Mask rekao je da je misija te platforme da postane najtačniji izvor informacija, što je izazvalo debatu o tome kako će to postići i ko određuje šta je tačno, piše Glas Amerike (VOA).

Niz drastičnih mera, uključujući otpuštanje polovine osoblja i naplatu korisnicima, koje je Mask preduzeo otkako je preuzeo Tviter za 44 milijarde dolara, nagovestio je kako će platformu preoblikovati najbogatiji čovek na svetu.

Neki oglašivači su se povukli otkako Tviter ima novog vlasnika, a Mask je okrivio grupe aktivista da vrše pritisak na oglašivače jer strahuju kako će se moderirati sadržaj.

„Tviter treba da postane daleko najtačniji izvor informacija o svetu. To je naša misija“, rekao je Mask u nedelju.

Njegov tvit je odmah izazvao desetine hiljada komentara.

„Ko određuje šta su tačne informacije?“, upitao je osnivač Tvitera i bivši izvršni direktor Džek Dorsi.

Mask je prošlog meseca najavio da će Tviter formirati savet za moderiranje sadržaja sa „različitim gledištima“.

Samoproglašeni apsolutista slobode govora rekao je da se neće desiti nikakve veće odluke o sadržaju ili o vraćanju naloga pre nego što se taj savet sazove, navodi VOA.

Mask je takođe rekao da će korisnici Tvitera koji se lažno predstavljaju kao neko drugi, a da nisu jasno rekli da je to parodija, biti trajno suspendovani bez upozorenja.

„Ovo će biti jasno identifikovano kao uslov za prijavljivanje na Tviter Blu“, rekao je Mask, dodajući da će svaka promena imena prouzrokovati privremeni gubitak verifikovane kvačice.

Tviter je ažurirao svoju aplikaciju kako bi počeo da naplaćuje osam dolara mesečno za tražene verifikacione oznake.

Prednosti usluge verifikacije uključivale bi upola manje reklama, mogućnost postavljanja dužih video zapisa na Tviter i prioritetno rangiranje za kvalitetan sadržaj, navodi Tviter.

Međutim, Njujork tajms je izvestio da Tviter odlaže uvođenje kvačica za verifikaciju do posle kongresnih izbora.

Konfuzija u Tviteru dešava se i oko otkaza. Mask je po preuzimanju otpustio stotine zaposlenih, od kojih se nekima sada traži da se vrate, piše Blumberg njuz.

Kako se navodi, neki su otpušteni greškom, drugi pre nego što se uvidelo da su neophodni za izgradnju novih funkcija Tvitera.

Komentari

Vaš komentar