Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

SciTech 01. dec 202211:177 komentara
Izvor: Shutterstock

Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija "Neuralink", početi na ljudima za pola godine, nakon što su ranije postavljeni rokovi više puta pomerani.

Kompanija „Neuralink“ kreira moždane čipove koji su zamišljeni tako da omoguće ljudima sa invaliditetima da povrate motorne funkcije i omoguće komunikaciju, a čipovi će ciljati i vraćanje vida kod onih koji su ga izgubili. Takođe, predviđeno je i da leče bolesti mozga poput Parkinskonove, Alchajmerove bolesti i demencije.

Inače, neurotehnološka kompanija u januaru je raspisala je konkurs za osoblje koje će sprovoditi klinička ispitivanja moždanog čipa na ljudima, još tada verujući da će dobiti odobrenje regulatorne agencije. Dok je čekala dozvole za testove na ljudima, kompanija je poslednjih godina sprovela niz eksperimenata na životinjama.

„Zeleno svetlo“ za humano testiranje izdaje Uprava za hranu i lekove (FDA) SAD, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja u sedištu „Neuralinka“, na tročasovnoj prezentaciji, Mask je izjavio da je namera „da budu izuzetno pažljivi i sigurni da će sve dobro funkcionisati pre nego što se uređaj ubaci u telo čoveka“.

„Smatram da smo većinu naše dokumentacije predali Upravi za hranu i lekove, i verovatno bi za oko šest meseci trebalo da dobijemo dozvolu kako bismo testirali čip na ljudima“, rekao je Mask.

Govoreći pred mnoštvom odabranih zvanica na prezentaciji u sedištu Neuralinka koja je trajala skoro tri sata, Mask je naglasio brzinu kojom kompanija razvija svoj uređaj.

„Napredak će se prvo, posebno kada se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili“, dodao je. „Dakle, u teoriji bi napredak trebalo da bude eksponencijalan.“

Prve dve ljudske primene na koje cilja uređaj Neuralinka biće vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu da urade, rekao je Mask.
„Čak i ako neko nikada nije imao vid, nikada, kao da je rođen slep, verujemo da još možemo vratiti vid“, rekao je.

Poslednje javno predstavljanje Neuralinka, pre više od godinu dana, uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računarsku igricu razmišljajući sam.

Komentari

Vaš komentar