Mumija prekrivena zlatom među najnovijim otkrićima u Egiptu

SciTech 27. jan 202311:593 komentara
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Arheolozi kažu da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima zatvorenu u sarkofagu koji nije otvaran 4.300 godina, prenosi BBC.

Mumija, ostaci čoveka po imenu Hekashepes, smatra se jednima od najstarijih i najcelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu.

Otkrivena je u oknu dubokom 15 metara na drevnom groblju južno od Kaira, u Sakari, gde su pronađene još tri grobnice.

Jedna je grobnica pripadala „čuvaru tajne“.

Najveća od mumija koje su otkrivene na drevnom groblju navodno je bio čovek po imenu Khnumdjedef – sveštenik, inspektor i nadzornik plemića.

Druga je bio muškarac Meri – viši zvaničnik palate koji je dobio titulu „čuvara tajne“, što mu je dopuštalo obavljanje posebnih verskih rituala.

Veruje se da je sudija i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gde je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području.

Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, takođe je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. veka pre Hrista.

„Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih“, rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan arheolog koji je učestvovao u iskopavanju.

Sakara je bila aktivno groblje više od 3.000 godina i proglašena je lokalitetom Svetske baštine UNESCO. Nalazi se u drevnoj egipatskoj prestonici Memfisu i dom je više od dvanaest piramida – uključujući stepenastu piramidu, u blizini mesta gde je pronađeno okno u kojem se nalazila mumija.

Otkriće od četvrtka dolazi samo dan nakon što su stručnjaci u južnom egipatskom gradu Luksoru rekli da su otkrili kompletan grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg veka nove ere.

Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali „radionicama metala“ – s loncima, alatima i rimskim novčićima.

Egipat je otkrio mnoga velika arheološka otkrića poslednjih godina u sklopu napora da oživi svoju turističku industriju.

Komentari

Vaš komentar