Na Galapagosu pronađena vrsta kornjače za koju se verovalo da je izumrla

SciTech 01. jun 202122:21 > 22:455 komentara
Kornjača, Galapagos
Izvor: Courtesy Galapagos National Park/Handout via REUTERS

Verovalo se da je džinovska kornjača Chelonoidis phantasticus izumrla pre više od 100 godina, ali nedavno otkriće u Nacionalnom parku Galapagos u Ekvadoru naučnoj zajednici pruža mogućnost obnavljanja ove vrste kornjača poreklom sa Galapagosa.

Ministarstvo životne sredine Ekvatora saopštilo je da su pre dve godine istraživači pronašli odraslu ženku džinovke kornjače na ostrvu Fernandina. Zatim je američki Univerzitet Jejl sproveo studije i uporedio DNK sa drugim primercima sa istog ostrva izvađenih 1906. godine i otkriveno je da pripada vrsti za koju se smatralo da je izumrla, objavila je RTVE.

Ova vrsta bi mogla da ima još primeraka na ostrvu Fernandina, najzapadnijem u ekvadorskom arhipelagu.

“Planiramo veliku ekspediciju na ostrvu u drugoj polovini godine, gde su pronađeni uzorci izmeta kornjača, što daje nadu da postoje i druge jedinke ove vrste”, rekao je director Nacionalnog parka Galapagos Dani Rueda.

Direktor za zaštitu Galapagosa Vašington Tapia kaže da je Fernanda, kako zovu kornjaču pronađenu na ostrvu Fernandini, bila neuhranjena, li da je već dobila na težini u Centru za uzgoj džinovskih kornjača.

“Fernanda je stara kornjača, između 60 i 80 godina, možda i 100, teško je izračunati godine”, rekao je Tapia, koji je dodao da nije tako velika kao druge koje žive na arhipelagu. Prema rečima stručnjaka, ima samo 54 centimetra, spade u manje, u poređenju sa primercima koji mogu biti duži od jednog i po metra.

Potpredsednik za nauku i očuvanje Galapagosa Džejms Gibs uverava da je jedna od najvećih misterija Galapagosa bila džinovska kornjača ostrva Fernandina. Otkrivanje ove vrste moglo bi da dođe u pravi čas da se spasi.

“Sada hitno moramo da dovršimo potragu kako bismo pronašli druge jedinke”, dodao je Gibs.

Komentari

Vaš komentar