Najopasnije aplikacije koje nikako ne treba da imate na svom mobilnom

SciTech 15. okt 202121:5010 komentara
Mobilni telefon
Izvor: Shutterstock (ilustracija)

Mnogi stručnjaci za bezbednost upozoravaju da bi ljudi trebalo da izbegavaju preuzimanje aplikacija trećih strana zbog zlonamernog softvera i bezbednosnih problema. Nažalost, zvanične prodavnice aplikacija poput Google Play Store i Apple App Store mogu biti jednako opasne.

Hakeri pronalaze razne načine za zaobilaženje bezbednosnih mera. Google Play posebno je ranjiva, kako zbog popularnosti Androida, tako i zbog toga što nema zatvoreni sistem poput Applea.

Korisnici veruju i da su na tim zvaničnim platformama sve aplikacije legitimne i verodostojne, ali to može biti opasno i korisnici bi ipak trebalo da budu prilično oprezni.

Ovo je sedam najopasnijih aplikacija koje ne biste trebalo da instalirate na svoj mobilni telefon.

1. Aplikacije za reprodukciju muzike

Na pametnim telefonima dolaze već dobre aplikacije za reprodukciju muzike, a preuzimanje nekih novih može da ugrozi bezbednost vašeg uređaja. Jedna od takvih alikacija je Fildo Music.

2. Nepouzdani pretraživači

Korisnici putem pretraživača dele mnoge lične informacije, a neki od nepouzdanih mogu ugroziti vašu bezbednost na intrnetu. Primeri takvih pretraživača su UC Browser i Dolphin Browser.

3. Besplatni VPN

Besplatni VPN uverava korisnike da im je njihova bezbednost na prvom mestu, ali to najčešće nije tako i mnogi od njih prodaju podatke svojih korisnika kako bi zaradili. Izbegavajte besplatne aplikacije VPN-a kao što su SuperVPN i Pacific VPN.

4. Snimači

Kao i kod muzičkih plejera, većina pametnih telefona već ima instalirane visokokvalitetne diktafone i snimače pa nema potrebe instalirati neke nebezbedne kao što su QRecorder, aplikacija za koju je utvrđeno da koristi trojanac AlienBot.

5. Aplikacije za čišćenje uređaja

Iako postoje legitimne aplikacije za čišćenje telefona, postoje i mnoge koje mogu učiniti više štete nego koristi. Neke od njih su Super Clean, Cleanit i Virus Cleane.

6. Aplikacije za povećavanje RAM memorije

Ne postoji način za povećanje RAM-a telefona. Svaka aplikacija koja tvrdi drugačije je definitivno zlonameran softver. To uključuje aplikacije poput Memory Safe i Warehouse Storage.

7. Nepoznati antivirusni programi

Antivirusni programi mogu biti korisni, ali platforma Google Play je preplavljena tim aplikacijama. Pri tome svaka od njih tvrdi da je upravo ona najbolja i najsigurna opcija koja štiti vaš telefon od virusa i zlonamernog softvera, piše AH. Držite se legitimnih, poznatih marki antivirusnih programa.

Komentari

Vaš komentar