Naučnici stvorili novu vrstu leda, mogao bi da se nalazi u svemiru

SciTech 04. feb 202308:194 komentara
svemir
NASA/ESA/CSA/STScI via AP

Naučnici su uz pomoć uređaja koji se može opisati kao ogroman šejker za koktele u sklopu istraživanja o ponašanju vode u ekstremnim uslovima stvorili novu vrstu ranije nepoznatog leda koji bi mogao postojati na ledenim mesecima našeg Sunčevog sistema.

Istraživači su rekli da su koristili proces takozvanog mlevenja s kuglama kako bi snažno prodrmali običan led koji su zajedno s čeličnim loptama smestili u kontejner ohlađen na minus 200 Celzijusa. Rezultat tog procesa nazvali su “amorfni led srednje gustoće” ili MDA, koji je izgledao kao beli prah.

Uobičajen led je kristalne strukture, s dva molekula vode – dva atoma vodonika i jednim kiseonika, poređanih prema pravilnom uzorku. Molekuli vode amorfnog leda imaju neorganizovanu formu nalik onoj kakvu imaju tečnosti.

PROČITAJTE I:

Praktično sav led na Zemlji postoji u poznatom kristalnom obliku, ali amorfni led je najčešći oblik vode u svemiru. Naučnici su do sada pronašli 20 različitih vrsta kristalnog leda i tri vrste amorfnog leda.

“Gotovo sav led u svemiru je amorfan i to u obliku zvanom amorfni led niske gustoće. On se stvara kada se voda kondenzuje na zrncima prašine u svemiru. Komete su takođe amorfni led. Tekućoj su vodi potrebni veoma posebni uslovi kakvi su na Zemlji”, rekao je Kristofer Salcman, profesor hemije na Univerzitetu London i glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu Science.

Istraživači pretpostavljaju da bi uslovi koje su stvorili u laboratoriji mogli postojati na ledenim mesecima poput Jupiterovog meseca Evropa ili Saturnovog satelita Enkelada.

Istraživanje bi moglo dovesti do boljeg razumevanja vode, molekula ključnih za život.

“Činjenica da ovaj novi oblik leda ima sličnu gustoću kao i tekuća voda je verovatno najvažniji aspekt ovog otkrića”, rekao je profesor hemije na Univerzitetu Kembridž i koautor studije Angelos Mihaelides.

Salcman je rekao da se postavlja pitanje da li je MDA zapravo tekuća voda, samo na niskim temperaturama.

“MDA pruža priliku da možda napokon shvatimo tekuću vodu i njene mnoge anomalije”, dodao je Salcman.

Komentari

Vaš komentar