Naučnici u Poljskoj tvrde da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju

SciTech 30. apr 202112:378 komentara
Izvor: Aleksander LEYDO / Warsaw Mummy Project / AFP

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

„Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primetili u trbuhu poznati prizor za roditelje troje dece – malo stopalo!“, rekla je novinarima Marzena Ozarek-Silke, antropološkinja i arheološkinja sa Univerziteta u Varšavi.

Dalja analiza pokazala je celi fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 nedelja.

„Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja“, rekao je Vojcrh Ejsmond s Poljske akademije nauka, učesnik projekta.

„Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli pronaći nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina na svetu za koju je utvrđeno da je s fetusom“, rekao je.

Ozarek-Silke nagađa da je možda u pitanju pokušaj „kamufliranja trudnoće… ili je to možda imalo neko značenje povezano s verovanjima i ponovnim rođenjem u drugom svetu“.

Na osnovi analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živeo između prvog veka pre Hrista i prvog veka nove ere.

Naučnici sada veruju da bi mogla biti i starija i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrdžavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju časopisa Journal of Archaeological Science.

„Ovo je prvi poznati slučaj balzamiranog tela trudnice… Otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih s majčinstvom“, navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku doneta u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Univerzitetu u Varšavi.

Čuva je se u Nacionalnom muzeju od 1917. godine.

Komentari

Vaš komentar