Naučnici upozoravaju: Rastu nivoi mora, do 2050. duž američke obale do 30cm viši

SciTech 17. feb 202211:091 komentar
REUTERS/Mike Blake

U predstojećih 30 godina nivo mora mogao bi da poraste isto kao celom u prošlom veku, objavile su američke agencije, među kojima su NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

POVEZANE VESTI

Po objavljenom izveštaju, predviđa se da bi nivo mora duž američke obale do 2050. godine mogao da poraste u proseku 25 do 30 centimetara iznad današnjeg.

„Ovaj izveštaj ide u prilog ranijim studijama i potvrđuje ono što već dugo znamo – nivo mora i dalje raste alarmantnom brzinom, ugrožavajući zajednice širom sveta“, rekao je zvaničnik NASA Bil Nelson.

„Naučna saznanja su neosporna. Stoga je potrebno preduzeti hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza koja je uveliko u toku“, dodaje.

Prema izveštaju američkih agencija, porast nivoa mora „uticaće na velike poplave u priobalnim područjima“, a „plima i ogromni talasi koji će nastati kao posledica olujnog nevremena povećaće se i dosegnuće i kopnena područja“.

„Do 2050. očekujemo da će se ‘umerene’ (obično štetne) poplave događati u proseku i više od 10 puta češće nego danas. Verovatno će ih pojačati lokalni činioci“, navodi se u izveštaju.

Dokument pod nazivom „Globalni i regionalni scenariji porasta nivoa mora za Sjedinjene Države“, ažuriran je izveštaj iz 2017. i „prvi put nudi kratkoročne projekcije za sledećih 30 godina“, navodi se u saoopštenju NASA.

Komentari

Vaš komentar