Nepalski alpinista oborio svetski rekord – popeo se 25. put na Mont Everest

SciTech 07. maj 202121:142 komentara
PRAKASH MATHEMA / AFP

Nepalski alpinista Kami Rita Šerpa 25. put se popeo na Mont Everest, čime je oborio sopstveni svetski rekord po broju uspona na najviši svetski vrh, visok 8.848 metara. 

„Kami Rita je uspostavio novi rekord sa svojim 25. usponom“ na Everest, rekla je za Frans pres predstavnica agencije Seven Summit Treks, koja organizuje ekspedicije na visoke planine.

Nepalski alpinista bio je deo tima od 12 članova koji su instalirali fiksne kanape na putu ka vrhu, uoči pohoda na Everest u ovoj sezoni u kojoj se narednih sedmica očekuje stotine kandidata za uspon na najviši planinski vrh na svetu.

Pedsetjednogodišnji Kami Rita Šerpa je profesionalni vodič više od dvadeset godina. On se prvi put uspeo na Everest 1994. godine kada je bio u pratnji jedne ekspedicije. Od tada je gototovo svake godine stizao do tog vrha.

On je planirao da ostvari taj poduhvat 2020. godine za svoj 50. rođendan, ali ga je sprečila kriza kovid-19.

„Nije se radilo o obaranju rekorda… moj cilj je bio da proslavim svoj 50. rođendan osvajanjem vrha 25. put, ali kovid nije dozvolio da to uradim. Tako da ostvarujem svoj san ove godine“, rekao je on za Frans pres u baznom kampu pre kretanja na uspon.

Ovaj alpinista osvojio je i druge prestižne vrhove više od 8.000 metara, među kojima je i drugi najviši svetski vrh K2 koji se nalazi u Pakistanu.

„Penjem se za svoju zemlju. Vodiči kao ja su neophodni za sektor turizma u Nepalu. Bez nas stranci ne bi dolazili,“ rekao je on.

PRAKASH MATHEMA / AFP

Rita Šerpa se 2019. popeo na Mont Everest dva puta, i svaki put beležio nove rekorde. On se nada da će se ove godine popeti na taj vrh još jednom, kada bude vodio tim prinčevske porodice iz Bahreina.

Posledice pandemije bile su katastrofalne za nepalski sektor turizma, zabrana uspona je dovela do gubitaka koji se broje u milionima dolara.

Za sezonu koja sada počinje ministarstvo turizma odobrilo je 408 dozvola za uspon, od kojih svaka košta 11.000 dolara. Većina onih koji se penju idu u pratnji nepalskog vodiča.

Komentari

Vaš komentar