Nobelova nagrada za hemiju za doprinos u razvoju novih lekova

SciTech 06. okt 202112:18 > 13:247 komentara
AFP/Jonathan NACKSTRAND

Nobelovu nagradu za hemiju za 2021. godinu dobili su Bendžamin List (Benjamin List) i Dejvid Mekmilan (David W.C. MacMillan).

Švedska kraljevska akademija je saopštila da su naučnici odlikovani za „genijalan alat za izgradnju molekula“ koji je pomogao u razvoju novih lekova i učinio hemiju „zelenijom“.

Njima je nagrada dodeljena „za razvoj asimetrične organokatalize“.

Njihova otkrića „pokrenula su potpuno novi način razmišljanja o tome kako spojiti hemijske molekule“, rekla je Pernila Vitung-Stafšede, članica Nobelovog odbora za hemiju.

„Ovaj novi set alata danas se široko koristi, na primer u otkrivanju lekova, kao i u proizvodnji finih hemikalija i čovečanstvo već ima velike koristi“, dodala je ona.

Naučnici su dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora – metali i enzimi. Nemački naučnik List i škotski hemičar Mekmilan razvili su treći tip – asimetričnu organokatalizu, koja se nadovezuje na male organske molekule.

Podsetimo, ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je Dejvidu Džulijusu i Ardemu Pataputijanu za njihovo otkriće receptora za temperaturu i dodir, dok su Nobelovu nagradu za fiziku dobili Šjukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi za revolucionarni rad na predviđanju globalnog zagrevanja i za razumevanje složenih fizičkih sistema.

Komentari

Vaš komentar