Nove studije ukazuju na prirodno poreklo koronavirusa

SciTech 28. jul 202208:24 > 08:497 komentara
Reuters/ Thomas Peter/File Photo

Pijaca na kojoj se prodaju životinje u kineskom Vuhanu bila je epicentar pandemije koronavirusa, pokazuju dve nove studije objavljene u utorak u časopisu Sajens.

Odgovor na pitanje da li se bolest prirodno prenela sa životinja na ljude ili je rezultat laboratorijske nezgode, smatra se ključnim za sprečavanje buduće pandemije i spasavanje miliona života.

U prvom radu analiziran je geografski obrazac slučajeva koronavirusa u prvom mesecu izbijanja, u decembru 2019. Prvi slučajevi bili su usko grupisani oko pijace Huanan.

Druga studija je ispitivala genomske podatke iz najranijih slučajeva kako bi se proučila rana evolucija virusa, a zaključeno je da je malo verovatno da je koronavirus u većoj meri cirkulisao među ljudima pre decembra 2019.

Majkl Vorobi sa Univerziteta u Arizoni, koautor oba rada, ranije je u pismu pozvao naučnu zajednicu da bude otvorenija prema ideji da je virus „iscureo“ iz laboratorije. Međutim, saznanja do kojih je došao su ga pomerila „do tačke u kojoj sada misli da jednostavno nije verovatno da je ovaj virus uveden bilo kojim drugim putem osim trgovinom divljim životinjama na pijaci u Vuhanu“, rekao je Vorobi novinarima.

Iako je prethodna istraga bila usredsređena na pijacu živih životinja, istraživačima je trebalo više dokaza kako bi utvrdili da je to zaista bio izvor izbijanja pandemije koronavirusa.

Ovo je zahtevalo studiju na nivou susedstva u Vuhanu kako bismo bili sigurniji da je virus „zoonoza“ – da je prešao sa životinja na ljude.

Tim prve studije odredio je lokaciju prva 174 slučaja koje je identifikovala Svetska zdravstvena organizacija. Otkrili su da je njih 155 bilo u Vuhanu. Ti slučajevi su bili usko grupisani oko pijace, a neki rani pacijenti koji nisu neposredno pre toga posećivali pijacu, živjeli su vrlo blizu nje.

Sisari za koje se sada zna da mogu biti zaraženi virusom, uključujući crvene lisice, svinjske jazavce i kunopse, svi su se prodavali živi na pijaci, otkrio je tim.

Evolucija virusa

Istraživači su povezali pozitivne uzorke pacijenata početkom 2020. godine sa zapadnim delom pijace na kojem su se prodavale žive ili tek ubijene životinje krajem 2019.

Ograničeni rani slučajevi bili su u suprotnosti s cirkulacijom u ostatku grada do januara i februara, što su istraživači potvrdili izvlačenjem podataka iz aplikacije Veibo.

„To nam govori da virus nije cirkulisao kriptično. Zaista je nastao na toj pijaci i s nje se proširio“, rekao je Vorobi.

Druga studija je bila usredsređena na rešavanje nedoslednosti u ranoj evoluciji virusa. Dve evolucijske linije, A i B, obeležile su ranu pandemiju.

Dok je A bio bliži virusu pronađenom kod slepog miša, što sugeriše da je koronavirus prešao sa te životinje na ljude i da je A doveo do B, B je bio taj koji je bio daleko prisutniji na pijaci.

Istraživači su upotrebili tehniku nazvanu „analiza molekularnog sata“, koja se oslanja na brzinu kojom se genetske mutacije događaju tokom vremena kako bi rekonstruisali vremensku crtu evolucije i tako otkrili da je malo verovatno da je A doveo do B.

„Inače bi linija A morala evoluirati usporeno u poređenju s virusom linije B, što jednostavno nema biološkog smisla“, rekao je Vorobi.

Umesto toga, verovatni scenarij je prebačen sa životinja sa pijace na ljude u različitim prilikama, u novembru i decembru 2019. Istraživači su zaključili da je malo verovatno da je postojala ljudska cirkulacija pre novembra 2019.

Prema ovom scenariju, verovatno je bilo drugih prenosa sa životinje na čoveka na pijaci koji se nisu manifestovali kao slučajevi kovida-19.

„Jesmo li opovrgli teoriju o curenju iz laboratorije? Ne, nismo. Hoćemo li ikada moći saznati? Ne“, rekao je koautor Kristijan Anderson sa Istraživačkog instituta Skrips.

„Ali mislim da ono što je ovde stvarno važno je to da postoje mogući scenariji i da su to verovatni scenariji I stvarno je važno razumeti da moguće nije jednako verovatnom“, dodao je on.

Komentari

Vaš komentar