Novi Intelovi procesori neće podržavati 4K blurej diskove

SciTech 19. jan 202207:56 > 11:362 komentara
Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Dve nove generacije mikroprocesora kompanije Intel za desktop računare neće podržavati puštanje blurej diskova visoke 4K rezolucije jer je uklonjena podrška za njih.

Naime, kako prenosi američki sajt PC Gamer, čuveni američki proizvođač kompjuterskih procesora, kompanija Intel, odlučio je da izbaci iz upotrebe svoju hardversku memorijsku enkripciju poznatu kao SGX (software guard extension), koja se nalazila na njegovim mikroprocesorima, jer se pokazala kao previše nepraktična i podložna hakerskim napadima.

To znači da se SGX više neće nalaziti na Intelovoj aktuelnoj jedanaestoj generaciji mikroprocesora koja je premijeru imala u martu 2021. kao ni na njihovoj tek izašloj dvanaestoj generaciji.

Ova Intelova odluka ujedno će i onemogućiti puštanje 4K blurej diskova na računarima koji budu imali nove Intelove procesore jer antipiratska zaštita poznata kao DRM (digital rights management) koju 4K blurej diskovi imaju zahteva da računari imaju SGX podršku da bi na njima ovakvi diskovi mogli da se gledaju.

S obzirom da mnogi računari novije generacije više nemaju čitače diskova jer se korisnici sve više okreću internetu kako za razmenu podataka tako i za gledanje filmova i serija preko popularnih striming servisa kao što su Netflix, Amazon Prime i HBO Max, očekuje se da ovaj potez, iako na prvi pogled deluje kao retrogradan, ipak neće biti finansijski neopravdan po Intel.

Komentari

Vaš komentar