Odloženo aktiviranje 5G usluga oko aerodroma u SAD na zahtev aviokompanija

SciTech 19. jan 202210:40 > 11:275 komentara
Ilustracija / REUTERS / Dado Ruvić

Američke kompanije "AT&T" i "Verajzon" pristale su na delimično odlaganje za najavljenog aktiviranja svojih 5G mreža, nakon negodovanja američkih avio-prevoznika, koji su upozorili da uvođenje nove usluge preti da prizemlji avione širom SAD, što bi izazvalo haos i pogoršalo poremećaje u lancima snabdevanja, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Najveće američke avio-kompanije upozorile da uvodjenje 5G telekomunikacionih usluga preti da prizemlji avione širom SAD i pozvale vladine agencije da intervenišu kako bi se izbegao „haos“, ukazuje Fajnenšel tajms, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Erlajns for Amerika, grupa koja zastupa avio-kompanije, navela je da će šteta od uvođenja 5G tehnologije biti mnogo veća nego što se ranije očekivalo, navodeći da nova tehnologija može omesti osetljivu opremu koju avioni koriste za poletanje i sletanje.

Pismo s pozivom administraciji Džoa Bajdena da blokira aktiviranje 5G na tornjevima u krugu od dve milje (3,2 kilometra) od aerodroma, potpisali su najveće američki putničke avio-kompanije, kao i kargo prevoznici dve najveće kompanije za isporuke, UPS i Fedeks.

Prema američkom regulatoru Federalnoj upravi za avijaciju (FAA), 5G usluge planirane u SAD razlikuju se na nekoliko načina od onih u drugim zemljama, uključujući korišćenje frekvencija bližih onima koje koristi oprema u avionima i na višim nivoima snage.

Šefovi najvećih američkih avio-prevoznika istakli su da će prizemljivanje aviona zbog uvođenje novih segmenata 5G tehnologije mobilnog interneta zaustaviti trgovinu u SAD, piše Njujork tajms.

Predstavnici industrije avio-saobraćaja su, kako piše list, neobično oštrim rečima u pismu ministru saobraćaja Pitu Butidžidžu i drugim najvišim zvaničnicima ukazali da bi planovi telekomunikacionih operatera Verajzona i AT&T-a mogli da povećaju poremećaje u globalnoj transportnoj mreži koji su već podstakli inflaciju.

Protest direktora Delta Er lajnsa, Amerikan erlajnsa, Junajte erlajnsa i drugih putničkih i kargo avio- prevoznika doveo je u pitanje sporazum koji su ovog meseca postigli FAA i telekomunikacione kompanije.

FAA je naveo da se neće protiviti uvodjenju nove tehnologije pošto su Verajzon i AT&T obećali da će rešiti probleme u vezi s bezbednošću smanjenjem snage na 5G predajnicima u blizini aerodroma.

Šefovi avio-kompanija su, medjutim, u pismu naveli da su ih proizvođači aviona obavestili da mere koje su obećali Verajzon i AT&T nisu dovoljne da spreče ometanje senzora aviona i tražili da se 5G tehnologija ne aktivira u krugu od dve milje od 50 velikih aerodroma.

Mnogobrojni problemi

AT&T i Verajzon su planirali su da uvedu bržu tehnologiju bežičnog interneta još početkom decembra, ali je plan naišao na prepreke pošto su regulatori naveli da će morati da uvedu ograničenja letova kako bi se zaštitio vazdušni saobraćaj od „C-band“ frekvencija koji će prenositi uslugu 5G, ukazuje Volstrit džurnal.

Vlasti nadležne za vazdušnu bezbednost navele su da signali u „C-band“ frekvenciji mogu zbuniti radarske altimetre, koji se koriste za određivanje visine aviona, potencijalno odbacujući podatke s tih uređaja.

Predstavnici telekomunikacione industrije osporavaju tu tvrdnju, mada su kompanije pristale da ograniče snagu signala s tornjeva u tampon zonama oko nekih od najvećih američkih aerodroma i pauzirale uvođenje 5G do 19. januara.

FAA je u nedelju, 16. januara, saopštila da je dala odobrenje za oko 45 odsto američke komercijalne flote da sleće u uslovima niske vidljivosti na 48 od 88 aerodroma koji su najdirektnije pogođeni potencijalnim 5G smetnjama, dodajući da će u narednim danima verovatno biti još odobrenja.

Međutim, šefovi avio-kompanija su poslednjih dana zabrinuti zbog potencijalnih poremećaja pošto su uvideli da će nekoliko velikih centara vazduhoplovnog saobraćaja verovatno i dalje biti podložno ograničenjima letova FAA, navodi se u pismu.

5G tehnologija potencijalno može najviše uticati na avione tokom lošeg vremena, jer se piloti više oslanjaju na elektronske sisteme za bezbedno sletanje, ali su predstavnici avio-kompanija rekli da restrikcije neće biti ograničene samo na loše vremenske uslove i upozorili da bi zbog mera predostrožnosti FAA neki tipove aviona mogli biti neupotrebljivi.

S druge strane, kako ukazuje BBC, telekomunikacione kompanije potrošile su desetine milijardi dolara na unapređenje svojih mreža kako bi uvele 5G tehnologiju, koja donosi mnogo brže internet usluge i veću povezanost.

Američka organizacija koja zastupa industriju bežičnih komunikacija CTIA ranije je navela da je 5G bezbedna tehnologija i optužila vazduhoplovnu industriju da izaziva strah i iskrivljuje činjenice.

„Odlaganje će naneti pravu štetu. Odlaganje uvodjenja (5G) na godinu dana bi oduzelo 50 milijardi dolara ekonomskog rasta, baš kada se naša nacija oporavlja i obnavlja od pandemije“, navela je izvršna direktorka CTIA Meredit Atvel Bejker u blogu u novembru.

Komentari

Vaš komentar