Otkriven najraniji životinjski predator – dobio ime po Dejvidu Atenborou

SciTech 26. jul 202207:32 > 10:3710 komentara
ANDREW MATTHEWS / POOL / AFP

Fosil stvorenja starog 560 miliona godina, za koje istražitelji veruju da je prvi životinjski predator, dobio je ime po čuvenom britanskom prirodnjaku i autoru kultnih naučnih televizijskih programa Dejvidu Atenborou.

Naučnici su rekli da veruju da je primerak, nazvan Auroralumina atenborogi (attenboroughii) najranije stovrenje za koje se zna da je imalo kostur. Po njihovim rečima ono je u srodstvu sa grupom koja uključuje korale, meduze i morske sase.

„Uopšteno se smatra da su se savremene životinjske grupe kao što su meduze pojavile pre 540 miliona godina u Kambrijumskoj eksploziji“, rekao je Fil Vilbi, paleontolog u Britanskom geološkom institutu (British Geological Survey), dodajući da ovaj predator datira „20 miliona godina pre toga“.

On je rekao da je „strašno uzbudljivo“ da se zna da je taj fosil jedan od moguće mnogih koji imaju ključ za saznanje o tome „kada je kompleksan život počeo na Zemlji“.

Fosil je pronađen u šumi Čarnvud blizu Lestera u centralnoj Engleskoj, gde je Atenboro nekad išao u potragu za fosilima.

Devedesetšestogodišnji Atenboro je rekao da je „zaista oduševljen“.

Frenki Dan, iz Muzeja za prirodnu istoriju Oksford univerziteta rekao je da se taj primerak mnogo razlikuje od drugih fosila pronađenih u Čarnvud šumi i širom sveta.

Za razliku od većine drugih fosila iz Kambrijumskog perioda ovaj jasno ima skelet, sa gustim pipcima koji bi mahali po vodi i hvatali hranu koja prolazi, kao što rade korali i morske sase danas.

Kambrijumska eksplozija je naziv koji opisuje naglu pojavu složenih višećelijskih makroskopskih organizama u periodu od pre 542—530 miliona godina. Tada se pojavila ogromna količina različitih bića. Mnoga od njih su razvila tvrde delove tela kao što su školjke.

Komentari

Vaš komentar