Otkriven novi potencijalno opasan asteroid

SciTech 01. nov 202215:397 komentara
Izvor: ASI/NASA/Handout via REUTERS

Međunarodni tim astronoma objavio je otkriće velikog asteroida čija orbita seče orbitu Zemlje, stvarajući šanse daleko u budućnosti, iako male, za katastrofalni sudar.

Asteroid širok 1,5 kilometara, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog blještavila Sunca.

Pronađen je zajedno s druga dva asteroida bliska Zemlji pomoću visokotehnološkog instrumenta na teleskopu „Victor M. Blanco“ u Čileu koji je izvorno razvijen za proučavanje tamne materije.

POVEZANE VESTI

„2022 AP7 preseca Zemljinu orbitu, što ga čini potencijalno opasnim asteroidom, ali trenutno nema putanju koja bi dovela do sudara sa Zemljom“, rekao je lider tima koji je otkrio asteroid, astronom Skot Šepard iz Institut za nauku Karnegi.

Potencijalna pretnja proizlazi iz činjenice da će se, kao i kod svakog drugog objekta u orbiti, njegova putanja polako menjati zbog bezbrojnih gravitacionih sila, posebno planeta.

Stoga je teško iznositi dugoročne prognoze.

Novootkriveni asteroid je „najveći objekat potencijalno opasan za Zemlju koji je otkriven u poslednjih osam godina“, objavio je NOIRLab, istraživačka grupa koju finansira SAD i koja upravlja s više opservatorija.

Po trenutnoj orbiti rizik je mali, ali u slučaju sudara, asteroid te veličine „imao bi razoran uticaj na život kakav poznajemo“, rekao je Šepard.

Objasnio je da bi prašina izbačena u vazduh imala veliki učinak hlađenja, izazivajući „masovno izumiranje kakvo nije viđeno na Zemlji milionima godina“.

Rezultati njegovog tima objavljeni su u naučnom časopisu The Astronomical Journal. Druga dva asteroida ne predstavljaju opasnost za Zemlju, ali jedan je asteroid najbliži Suncu ikada pronađen.

Oko 30.000 asteroida svih veličina – uključujući više od 850 širih od jednog kilometra – utvrđeno je u blizini Zemlje, što im je stavilo oznaku „Near Earth Objects“ (NEO).

Nijedan od njih nije pretnja Zemlji u narednih 100 godina.

Prema Šepardu, postoji „verovatno 20 do 50 velikih NEO-a koje treba pronaći“, ali većina je u orbitama pokrivenim blještavilom Sunca.

U sklopu pripreme za buduće otkriće još opasnijeg objekta, NASA je krajem septembra sprovela probnu misiju u kojoj je sudarila letelicu sa asteroidom, dokazujući da je moguće promeniti njegovu putanju.

Komentari

Vaš komentar