Otkriveno zašto se delfini češu o korale i morske sunđere

SciTech 23. maj 202210:003 komentara
delfini
N1/F.Z.

Poput ljudi, i delfini ponekad pate od bolesti kože. Ljudi se leče upotrebom umirujućih masti i krema, a indopacifički dobri delfini (Tursiops aduncus) trljaju kožu o korale i morske sunđere koji imaju lekovita svojstva.

Do tog saznanja došli su švajcarski i nemački naučnici i te rezultate istraživanja objavili su u časopisu iScience.

Studija, u kojoj je učestvovala Angela Ziltener, biološkinja za divlje životinje na Univerzitetu u Cirihu, pokazuje da su delfini veoma selektivni kada je u pitanju izbor koralja za samolečenje, piše portal ScienceDaily.

Prvi je put naučnica uočila da se ove životinje trljaju o korale i sunđere pre 13 godina za vreme istraživanja u severnom delu Crvenog mora.

“Nikada ranije nisam videla takvo ponašanje delfina i bilo mi je sasvim jasno da tačno znaju koje korale biraju. Tada sam pomislila da za to mora da postoji razlog”, kazala je biološkinja.

Istraživači su tokom svakodnevnih zarona pratili ponašanje delfina i identificikovali i uzimali uzorke korala o koje su delfini trljali svoju kožu.

Primetili su da češanjem o korale delfini uznemiruju sićušne polipe koji čine koralne zajednice, pri čemu ispuštaju sluz, koja je u ovom slučaju lekovita.

Nakon analize uzoraka, naučnici su otkrili da gorgonski koral Rumphella aggregata, koral Sarcophyton i sunđer Ircinia proizvode jedinjenje s antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima, iz čega su zaključili da sluz korala i sunđera služi za regulaciju mikrobioma kože delfina i za lečenje infekcija.

S obzirom na to da su delfini izuezetno inteligentne životinje, istraživači tvrde da s namerom biraju spomenute korale i sunđere kako bi obložili nadražene delove kože sluzi punom metabolita, poput masti koja se propisuje ljudima za ublažavanje osipa.

Ako je njihova hipoteza tačna, delfini će biti još jedna životinjska vrsta na spisku onih koje pribegavaju samolečenju.

Razne životinje, od velikih majmuna do insekata, koriste ‘prirodne lekove’, odnosno specifične biljke s određenim svojstvima protiv raznih bolesti i za zaštitu od parazita kako bi ostale zdrave.

Komentari

Vaš komentar