Plastični otpad velika pretnja po slonove na Šri Lanki

SciTech 15. jan 202209:362 komentara
REUTERS/Arnd Wiegmann

Ekolozi i veterinari u Šri Lanki upozorili su da je plastično smeće na otvorenoj deponiji na istoku zemlje izazvalo smrt nekoliko desetina slonova i da predstavlja veliku pretnju po njihove živote.

Veterinar Nihal Pushpakumara ukazao je na opasnost koju predstavlja deponija na otvorenom prostoru u mestu Palakadu u regionu Ampara.

Pushpakumara je rekao da je najmanje 20 slonova preminulo u poslednjih osam godina zbog konzumacije plastičnog otpada na deponiji.

Njegovo upozorenje usledilo je nakon što su pre nekoliko dana uginula još dva slona na tom području.

On je kazao da je pregledima utvrđeno da je smrt slonova izazvana konzumacijom plastičnog smeća, te je objasnio da se slonovi odlučuju na konzumaciju smeća zbog gladi i ugroženosti i sve veće smanjenosti njihovog prirodnog staništa.

Pushpakumara je naveo da slonovi gutaju oštre predmete, kao i plastiku, pa im je zbog toga oštećen probavni sistem.

Otpad sakupljen iz devet obližnjih naselja odlaže se na deponiji uspostavljenoj 2008. godine u mestu Palakadu, ali deponija je i dalje otvorena i smeće se ne reciklira.

Vlada Šri Lanke najavila je 2017. da će reciklirati smeće u područjima s divljim životinjama i preduzeti različite mere kako bi sprečila slonove da gutaju plastiku. Međutim, ove mere nisu preduzete u potpunosti.

Oni koji žive u selima u blizini deponija žale se da slonovi koji dolaze na tu deponiju ulaze i u sela, njihove bašte i poljoprivredna imanja.

Hvatanje divljih slonova na Šri Lanki smatra se krivičnim delom i predviđa i smrtnu kaznu.

Procenjuje se da u Šri Lanki ima oko 200 pripitomljenih i oko 7.500 divljih slonova.

Komentari

Vaš komentar