Platforma Otisak – proverite koliko su bezbedni podaci koje ostavljate

SciTech 09. mar 202220:221 komentar
Izvor: N1

Otisak je platforma koja građanima Srbije nudi jedinstvenu mogućnost da provere koliko su im bezbedni i zaštićeni podaci o ličnosti koje ostave i povere nekom državnom organu ili kompaniji u privatnom vlasništvu. Platformu Otisak je uradilo udruženje PraviLaw.

Na platformi Otisak.org građani imaju mogućnost da provere koliko su im bezbedni i zaštićeni podaci o ličnosti (jmbg, ime i prezime, email,…) koje su ostavili i poverili nekom državnom organu ili privatnoj kompaniji.

Ovakva bezbednosna baza dostupna je, za sada, građanima juga i istoka Srbije (Nišavski, Jablanički, Pčinjski, Pirotski, Toplički, Borski, Zaječarski i Rasinski okrug).

„Ulaskom na platformu građani mogu da otkucaju ime organa koji žele da provere, kada kliknu na organ mogu da vide da li je crvene, žute ili zelene boje. Ako je crvene rizik je najveći, po našoj kategorizaciji koju smo uradili na 11-12 parametara. Gledali smo aspekte samo iz pravnog ugla, nismo imali kapaciteta da proverimo u tehničkom smislu da li se pravne norma zaista i u tehničkom pogledu primenjuju. Ali pravni deo smo proverili i za sada imamo 2.500 organa, biće ih još stotinak, a uskoro očekujemo i bazu privrendih subjekata“, objasnio je Tadija Mitić iz udruženja PraviLaw.

Komentari

Vaš komentar