Pokrenuta kampanja prikupljanja novca za opstanak orla krstaša

SciTech 06. feb 202312:3110 komentara
Shutterstock/ Vladimir Kogan Michael

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da pokreće veliku kampanju za prikupljanje novca, koji će biti iskorišćen za dalji rad na opstanku orla krstaša, ptice grabljivice koja se nalazi na nacionalnim obeležjima Srbije, ali je već godinama unazad na ivici opstanka.

Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ta vrsta oporavi.

Pročitajte još

Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat, u okviru kojeg je prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljane su metalne platforme za gnežđenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta.

Uloženi napori su dali rezultate, pa sada, na početku 2023. godine imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša.

„Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji“, rekao je koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stoiljković.

Krstašu prete ubijanje, trovanje i nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu, a vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta.

Novac je neophodan upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni.

Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje, uz pomoć kojih će čuvari moći odmah da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar