Poljski institut uvrstio domaću mačku u „invanzivnu stranu vrstu“

SciTech 26. jul 202222:31 > 27. jul 2022 06:5819 komentara
Tanjug/Courtesy of Massport via AP

Ugledni poljski naučni institut klasifikovao je domaće mačke kao "invazivnu stranu vrstu", navodeći kao razlog štetu koju nanose pticama i drugim divljim životinjama. Biolog sa državne Poljske akademije nauka Vojčeh Solaž uneo je "Felis catus", naučni naziv za domaću mačku, u nacionalnu bazu podataka Instituta za zaštitu prirode.

Baza podataka je već imala 1.786 drugih vrsta navedenih bez prigovora, rekao je Solaž za Asošiejted pres i dodao da su kritike koje su mu upućene zbog „invazivne strane vrste broj 1.787 možda rezultat nekih medijskih izveštaja koji su stvorili lažni utisak da institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka“.

Dodao je da je medju naučnicima ;konsenzus da domaće mačke imaju štetan uticaj na biodiverzitet s obzirom na broj ptica i sisara koje love i ubijaju te da „100 odsto ispunjava“ kriterijume da bude uvrštena medju „strane invazivne vrste“.

Ranije ovog meseca, Poljska akademija je na sajtu objavila članak u kojoj su pokušali da objasne svoj stav i naveli da se „protive bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama“.

U tekstu se navodi da je klasifikacija u skladu sa smernicama Evropske unije.

Mačka je, kako navode, prema strogo naučnom gledištu, u Evropi okarakterisana kao „strana životinja“ jer je pripitomljena verovatno pre oko 10.000 godina na Bliskom istoku.

Institut je takođe preporučio vlasnicima mačaka da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica.

Komentari

Vaš komentar