Prelet asteroida pokazao slepu tačku u otkrivanju pretnji planeti

SciTech 31. jan 202300:002 komentara
ASI/NASA/Handout via REUTERS

Otkriće asteroida veličine malog kamiona samo nekoliko dana pre nego što je proleteo pored Zemlje u četvrtak, iako nije predstavljao pretnju čovečanstvu, ukazuje na slepu tačku u našoj sposobnosti predviđanja asteroida koji bi mogli uzrokovati štetu, kažu astronomi.

NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida od 2023 BU, malog svemirskog kamena koji je proleteo oko 3.500 kilometara od površine Zemlje, bliže od nekih satelita. Da je krenuo prema Zemlji, bio bi smrvljen u atmosferi, a samo mali fragmenti mogli bi dospeti do površine.

POVEZANE VESTI

2023 BU među manjima je u grupi koja obuhvata asteroide prečnika od pet do 50 metara, koja takođe uključuje one velike kao olimpijski bazen.

Teško je otkriti objekte te veličine sve dok se ne približe Zemlji, što otežava napore da se pripremimo za onaj koji bi mogao uticati na naseljeno područje.

Verovatnoća da će svemirska stena te veličine, koja se naziva meteor, udariti u Zemlju kada uđe u atmosferu, je prilično niska. Procenjuje se da će meteor od pet metara pogoditi Zemlju jednom godišnje, a onaj od 50 metara jednom u hiljadu godina, prema NASA.

S trenutnim mogućnostima astronomi ne mogu videti da takav kamen „cilja“ Zemlju sve do nekoliko dana pre.

„Ne znamo gde je većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja“, rekao je Terik Dejli, naučnik u Laboratoriju za primenjenu fiziku Džons  Hopkins.

Dvadesetmetarski meteor koji je eksplodirao 2013. godine iznad Čeljabinska u Rusiji događa se jednom u 100 godina, navodi NASA Laboratorija za mlazni pogon.

Stvorio je udarni talas koji je razbio desetine hiljada prozora i prouzrokovao štetu od 33 miliona dolara, a niko ga nije video pre nego što je ušao u Zemljinu atmosferu.

Neki astronomi smatraju oslanjanje samo na statističke verovatnoće i procene populacije asteroida nepotrebnim rizikom, kada bi se mogla poboljšati sposobnost NASA da ih otkrije.

„Koliko prirodnih opasnosti postoji u pogledu kojih bismo zapravo za milijardu dolara mogli nešto učiniti i sprečiti ih? Nema ih mnogo“, rekao je Dejli, čiji je rad usmeren na odbranu Zemlje od opasnih asteroida.

Jedna od velikih nadogradnji arsenala NASA za detekciju asteroida biće NEO Surveyor, 1,2 milijarde dolara vredan teleskop koji će se lansirati na udaljenost od gotovo 1,6 miliona kilometara od Zemlje i nadzirati široko polje asteroida. Obećava značajnu prednost u odnosu na današnje zemaljske teleskope koje ometaju dnevna svetlost i Zemljina atmosfera.

Taj novi teleskop pomoći će NASA da ispuni cilj koji je zadao Kongres 2005, detektovati 90 posto ukupne očekivane količine asteroida većih od 140 metara, ili onih dovoljno velikih da unište od regije do celog kontinenta.

„Sa Surveyor-om se stvarno usredsređujemo na pronalaženje jednog asteroida koji bi mogao izazvati jako loš dan za mnoge ljude“, rekla je Ejmi Mejzner, glavna istraživačica NEO Surveyora. „Ali takođe imamo zadatak dobiti dobru statistiku o manjim objektima, sve do veličine objekta iz Čeljabinska“, dodao je.

Detekcija asteroida dobila je veći značaj prošle godine nakon što je NASA svemirska letelica veličine hladnjaka udarila u asteroid kako bi testirala njenu sposobnost da izbaci potencijalno opasnu svemirsku pretnju s putanje sudara sa Zemljom.

Uspešna demonstracija, nazvana Test dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART), prvi je put potvrdila metodu odbrane planeta.

„NEO Surveyor je od najveće važnosti, pogotovo sada kada znamo od DART-a da stvarno možemo učiniti nešto po tom pitanju“, rekao je Deji.

„Moramo pronaći te asteroide“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar