Saičić: Nadamo se da ćemo za godinu dana imati kandidata za novi lek za koronu

SciTech 14. sep 202113:27 > 15:1410 komentara

Akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta Radomir Saičić, koji vodi projekat koji ima za cilj pronalaženje leka protiv koronavirusa, rekao je u emisiji N1 Studio Live, opisujući projekat, da je pristup multidisciplinarni i interaktivni. "Nadamo se da ćemo na kraju tih ispitivanja, negde za godinu dana od sad, a godinu i po ukupno, imati kandidata za novi lek", kaže on.

Fond za nauku je saopštio da naučnici sa Hemijskog fakulteta u Beogradu razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa. Projekat koji ima za cilj pronalaženje leka protiv korona virusa vodi akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta Radomir Saičić.

Prema njegovim rečima, „jasno je da sama kombinacija nefarmaceutskih mera i vakcina neće moći da reši pitanje kovida“.

„Moraju se razviti lekovi. Razvoj novog leka traje 7 do 10 godina, košta dve do tri milijarde dolara, evidentno bi bilo previše dugo to čekanje“, kaže on.

Povezane vesti

Ističe da se u tom slučaju pribegava drugim načinima.

„Lekovi koji su ispitani na određene namene se prenamenjuju, ispituje se da li mogu da deluju za druge medicinske indikacije. I ovde je to učinjeno, ideja je da se pretklinička ispitivanja preskoče, jer su lekovi već poznati“, kaže on.

Kako je rekao, pristup je multidisciplinarni i interaktivni.

„Nadamo se da ćemo na kraju tih ispitivanja, negde za godinu dana od sad, a godinu i po ukupno, imati kandidata za novi lek“, kaže on.

Ističe da je njegov tim na osnovu dva indikatora došao do ovog koncepta.

„Nauka je sistematična stvar koja se temelji na nekim činjenicama, znanju, principima, zakonitostima, ali je potrebno i sreće. Angažovano je 13 ljudi koji će raditi godinu i po dana, budžet nam je 175.000 evra“, kaže on, dodajući da je tu važan tempo, brzina rada.

Kaže da postoji i strateška prednost njihovog projekta u odnosu na neke druge.

„Ne želim da to zvuči neskromno, ali vi protiv virusa možete da se borite napadajući direktno njega ili indirektno to mogu terapije usmerene ka domaćinu. Virus nema svoje proteine, on koristi mašineriju domaćina. Mi razvijamo jedinjenja koja će sprečiti proizvodnju proteina za virus, usmereni smo ka domaćinu, a ne ka virusu“, kaže on.

Dodaje da, pošto se suprimira proizvodnja proteina koji su i za nas bitni, lek ne može da se konzumira tokom dužeg perioda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar