Rimski miljokaz u parku podno tvrđave Momčilov grad u Pirotu

SciTech 20. maj 202209:002 komentara
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Rimski miljokaz, koji je pronađen prilikom izgradnje Koridora 10 nedaleko od Pirota, u blizini sela Vojnegovac, biće postavljen u parku na Kaleu, podno srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, najavljeno je iz Gradske uprave.

„Miljokaz je, prema rečima stručnjaka, iz trećeg veka i ima veliku kulturno istorijsku važnost“, izjavio je gradski većnik Bojan Ranđelović.

Dodao je da postavljanje i izrada info table, koje se očekuje iduće nedelje, košta oko 280.000 dinara.

„Nastavlja se sa oplemenjivanjem sadržaja u kulama tvrđave. Prilikom rekonstrukcije tvrđave, izrađena je i mobilna aplikacija Momčilov grad. Sledeće nedelje na sedam lokacija će biti postavljeni QR kodovi za ovu aplikaciju u parku“, rekao je Ranđelović.

Krajem marta završeni su radovi na oživljavanju srednjevekovne tvrđave Momčilov grad i ona je tada zvanično otvorena za posetioce.

Prva faza realizacije projekta „Oživljavanje srpske srednjevekovne tvrđave Kale“ podrazumevala je radove u svih pet kula i to instaliranje nove elektro i telekomunikacione mreže, postavljanje gromobramna, uvođenje grejanja i ventilacije u suvenirnici.

Grad Pirot je uložio sredstva u opremanje suvenirnice i Istočne kule. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je izdvojilo pet, a Grad Pirot 3,4 miliona dinara.

Predstoji druga faza projekta, koja podrazumeva nabavku digitalne opreme i sadržaja u preostale tri kule. Radovi su planirani za iduću godinu.

„U fazi koja sledi podići će se kvalitet sadržaja koji će biti u ponudi turistima. Urediće se i parking prostor, postaviti toalet, a otvoriće se i ugostiteljski objekat. Biće urađena osnovna infrastruktura potrebna jednoj ovakvoj turističkoj lokaciji“, rekao je nedavno gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Ta Tvrđava je kompletno rekonstruisana 2018. godine. U njenu rekonstrukciju uloženo je oko 400.000 evra iz programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Pretpostavlja se da je Gornji grad Tvrđave građen u vreme Kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka.

U Pirotu tu tvrđavu zovu Momčilov grad, zbog verovanja da je nju gradio vojvoda Momčilo. U zidinama Tvrđave su, pored ostalih, snimani kadrovi filma „Boj na Kosovu“, a pretprošle godine i kadrovi serije „Beležnica“.

Komentari

Vaš komentar