RSE: Fejsbuk imao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

SciTech 16. sep 202111:301 komentar
Depresija, tinejdžeri, devojka,
Izvor: Shutterstock

Dokumenti procureli u javnost pokazuju da je Fejsbuk najmanje dve godine držao u tajnosti interne studije o štetnom uticaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžere, dok su rukovodioci Fejsbuka u javnosti taj problem dosledno umanjivali i zaobilazili, pišu svetski mediji.

Instagram, platforma društvenih medija za razmenu fotografija i video zapisa koja je u vlasništvu Fejsbuka od 2012, odgovorna je za izazivanje suicidnih misli kod mladih korisnika, napisao je londonski Tajms, dodajući da istraživači tvrde da britanski tinejdžeri koriste aplikaciju dvostruko češće od američkih vršnjaka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U fokus grupama, tinejdžerke u obe zemlje krivile su Instagram za osećaje teskobe i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je prvi objavio američki list The Wall Street Journal u utorak, 15. septembra, ističući da je Fejsbuk svestan da Instagram svakoj trećoj tinejdžerki koja koristi aplikaciju pogoršava sliku o telu.

„Trideset dva posto tinejdžerki reklo je da su zbog Instagrama imale loš osećaj zbog svog tela“, napisali su istraživači Fejsbuka u slajd prezentaciji u martu 2020.

Među tinejdžerima koji su izvestili o suicidnim mislima, dodaje Tajms, 13 odsto su bili korisnici iz Velike Britanije i šest odsto iz SAD.

„Poređenja na Instagramu mogu da promene način na koji mlade žene vide i opisuju sebe“, navedeno je u jednom slajdu, dok je u drugom istaknuto da tinejdžeri krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije, uz zaključak istraživača da je ta “reakcija bila dosledna u svim grupama”.

S druge strane, ističe Tajms, izveštaj o procurelom istraživanju ukazuje da je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg imao prezentaciju nalaza iz 2020, kada je u martu ove godine na saslušanju u Kongresu izjavio da „istraživanje koje smo videli je da korišćenje društvenih aplikacija za povezivanje s drugim ljudima može imati pozitivne koristi po mentalno zdravlje“.

Fejsbukova istraživačka tajna

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Fejsbuk zna o svom uticaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rešavanje uočenih problema, te da ih umanjuje u javnosti, piše The Wall Street Journal.

Fejsbuk je poslednje tri godine sprovodio interne studije jer je, dodaje list, proširenje baze mladih korisnika od vitalnog značaja za godišnji prihod kompanije od više od 100 milijardi dolara. U pet prezentacija tokom 18 meseci do ovog proleća, istraživači su sproveli ono što su nazvali „duboko uranjanje u mentalno zdravlje tinejdžera“ i naknadne studije.

Dokumenti o Instagramu deo su velike interne komunikacije o različitim istraživanjima, koja uključuju mentalno zdravlje tinejdžera, politički diskurs i trgovinu ljudima i nude, kako naglašava list, neuporedivu sliku o tome kako je Fejsbuk akutno svestan da njegovi ključni proizvodi i sistemi rutinski propadaju.

Više od 40 odsto korisnika Instagrama ima 22 godine ili su mlađi, a oko 22 miliona tinejdžera svakodnevno se prijavljuje na Instagram u SAD – u poređenju sa pet miliona tinejdžera koji se prijavljuju na Fejsbuk. Materijali takođe pokazuju da tinejdžeri u proseku provode 50 odsto više vremena na Instagramu nego na Fejsbuku.

Sklonost deljenju samo najboljih trenutaka, pritisak da izgledaju savršeno i proizvodi koji stvaraju zavisnost mogu gurnuti tinejdžere u poremećaje ishrane, manjka samopoštovanja, nezdravog osećaja vlastitog tela i depresiju, ukazuje interno istraživanje u martu 2020.

Istraživači su došli do zaključka da su neki od problema specifični za Instagram, jer je ta aplikacija veoma fokusirana na telo i način života i da određene opcije i algoritmi mogu poslati korisnike u sadržaj koji je potencijalno štetan.

„Aspekti Instagrama međusobno se pogoršavaju i stvaraju savršenu oluju“, kaže se u studiji.

Druge studije, ista istraživanja

Procureli interni zaključci Fejsbuka ponavljaju se i u drugim brojnim studijama koje u epidemiji problema mentalnog zdravlja među mladima impliciraju društvene medije, ukazuje Gardijan.

Dobrotvorna organizacija YoungMinds i britansko Kraljevsko društvo za javno zdravlje su 2017. objavili istraživanje u kojem se Instagram izdvaja od drugih društvenih mreža kao najnegativniji u uticaju na mentalno blagostanje. Izvršna direktorka organizacije Ema Tomas rekla je da okruženje slikama „savršenog“ života i naizgled savršenih tela može imati veliki uticaj na to kako se ljudi osećaju u vezi vlastitog života i izgleda.

Druga studija otkrila je da je više od 40 odsto korisnika Instagrama, koji su rekli da se osećaju „neprivlačno“, reklo da je osećaj počeo s korišćenjem aplikacije, dok je oko četvrtine tinejdžera koji su izjavili da se osećaju „nedovoljno dobro“ reklo da je to počelo korišćenjem Instagrama.

Portparol Fondacije 5Rights, koja vodi kampanju za promene u digitalnim uslugama kako bi bile prikladnije za decu i mlade, saopštila je da je Fejsbukovo interno istraživanje poražavajuća optužba zbog nemara kako se ta kompanija i generalno tehnološki sektor odnosi prema deci.

“U potrazi za profitom, ove kompanije kradu deci vreme, samopoštovanje i mentalno zdravlje, a ponekad i tragično njihove živote“, navodi se u saopštenju.

Fejsbuk je odbio da komentariše procurele dokumente o njihovim studijama, ali je direktorka javne politike Instagrama Kerin Njuton na svom blogu napisala da se “priča WSJ fokusirala na ograničen skup nalaza i bacila ih pod negativno svetlo“, kao i da je kompanija “uložila poseban napor da odgovori na ovo istraživanje i promeni Instagram nabolje“.

Verzija Instagrama za decu

Interna istraživanja Fejsbuka o lošem uticaju Instagrama na tinejdžere, čije su studije procurele u javnost, povećali su zabrinutost predstavnika u američkom Kongresu, naročito u svetlu ranije najave o izgradnji verzije Instagrama za decu mlađu od 13 godina, ističe američki televizijski kanal CNBC.

Demokratska predstavnica Lori Trahen, koja je ranije izrazila brige o mentalnom zdravlju dece u vezi s društvenim medijima, pozvala je Fejsbuk da „odmah odustane od planova oko Instagrama za decu“ i da se umesto toga fokusira na zaštitu postojećih mladih korisnika.

„Interni dokumenti Fejsbuka pokazuju da je neuspjeh kompanije da zaštiti decu na Instagramu, posebno mlade devojke, potpuno zanemarivanje i to traje već godinama“, rekla je.

Keti Mekmoris Rodžers, republikanka u Odboru za energiju i trgovinu, takođe je istakla da je Fejsbuk u martu „odbio da udovolji“ zahtevu republikanaca u odboru, koji su tražili interno istraživanje tehnološkog diva o uticaju njegovih proizvoda na mentalno zdravlje dece.

Portparol Fejsbuka tada je rekao da je zbog vlasničke prirode istraživanja i poverljivosti za učesnike studija teško deliti interne podatke van kompanije.

„Zbog toga se i mi pitamo što još kriju“, rekla je Mekmoris Rodžers.

Republikanci su, dodaje CNBC, prosledili nacrte predloga zakona za raspravu, uključujući i onaj koji bi od platformi poput Fejsbuka zahtevao da Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC) podnose redovne izveštaje o uticaju svojih kompanija na mentalno zdravlje dece.

Komesar FTC Rohit Čopra je nakon objave internih istraživanja Fejsbuka 15. septembra na Tviteru napisao: „S obzirom na finansijske podsticaje ugrađene u njegov poslovni model zasnovan na nadzoru, to je još jedan znak da se kompaniji ne može verovati oko naših podataka“.

Komentari

Vaš komentar