Ružić: Srbija teži punopravnom članstvu u nuklearnom institutu Rusije

SciTech 08. dec 202115:07 > 15:0813 komentara
Branko Ružić
Izvor: N1

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da Srbija teži statusu punopravne članice pri ruskom Objedinjenom institutu za nuklearna istraživanja (OINI).

Pročitajte još:

To bi, kako je naveo, „našim istraživačima omogućilo učešće u osmišljavanju naučnih projekata u različitim oblastima, s obzirom na multidisciplinarnu delatnost Instituta“.

Ružić je nakon razgovora sa šefom međunarodne saradnje OINI iz Dubne Dmitrijem Кamanjinom rekao da je važno što su dve strane u oktobru 2019. godine potpisale mapu puta, koja svojim aktivnostima vodi do punopravnog članstva Srbije u OINI-ju.

On je istakao da je taj institut od velikog značaja jer predstavlja „jedan od najvećih istraživačkih centara u svetu u oblastima fizike čestica, nuklearne fizike, fizike kondenzovane materije i radijacione biologije“.

Ružić je naveo da dosadašnja saradnja obuhvata 12 projekata koje realizuju saradnici Instituta „Vinča“, Instituta za fiziku i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Komentari

Vaš komentar