Sjajni meteor osvetlio nebo iznad Hrvatske

SciTech 25. jul 202207:141 komentar
Shutterstock

Sjajni meteor, koji je u subotu uveče osvetlio nebo iznad Hrvatske, nije neuobičajena pojava, a putanja je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo, vrlo verovatno završilo u more, objavio je u nedelju uveče Hrvatski astronomski savez (HAS).

HAS je u u subotu uveče dobio brojne dojave o preletu vatrene kugle negde iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže ) zabeležile su tu nebesku pojavu.

Gledano sa Zvezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Meseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji.

Rezultati obrade snimaka objašnjavaju da je pojava izazvana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porekla, koji je svoj svetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Posle leta od 6,8 sekundi meteor je prestao da svetli na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko pet kilometara u sekundi, što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita, saopštio je Hrvatski astronomski savez.

Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo verovatno završilo u more, dodaje se u saopštenju.

Ovakve pojave nisu neuobičajene, i očekujemo da će tokom letnjih meseci biti još ovakvih dojava usled činjenice da mnogo više ljudi ovih dana vreme večernjih i kasnih noćnih sati provodi na otvorenom, istaknuto je iz HAS-a.

Komentari

Vaš komentar