Srbija na sedmom mestu liste zemalja po broju napada na industrijske računare

SciTech 30. jul 202111:12 > 11:125 komentara
haker, hakovanje, programer, programiranje, kompjuter,
Izvor: Shutterstock

Srbija se u junu ove godine našla na sedmom mestu globalne liste zemalja po broju napada na industrijske računare, sa udelom od 26,1 odsto industrijskih računara koji su pretrpeli neki vid napada, što je znatno više od globalnog proseka od 14,1 odsto, pokazuju podaci kompanije "Kaspersky".

Ispred Srbije se nalaze Etiopija sa 38,7 odsto, Alžir (32,8 odsto), Sirija (29,4 odsto), Jemen (28,7 odsto) Ruanda (27,6 odsto) i Libija (26,4 odsto).

„Sajber napadi na industrijske organizacije smatraju se izuzetno opasnom pretnjom jer imaju potencijal da prouzrokuju velike materijalne gubitke i dovedu do zastoja proizvodnog ciklusa celog sistema“, upozorila je u saopštenju kompanija „Kaspersky“.

Prema njihovoj analizi, najveći broj pretnji u junu došao je sa interneta, koji je tokom godina postao glavni izvor infekcije ICS računara sa udelom od 6,38 odsto, a zatim putem mejla (2,72 odsto) i preko prenosnih uređaja (1,33 odsto).

„Jedna od taktika sajber kriminalaca je da napade na industrijske sisteme uglavnom vrše preko zaposlenih, pa je stoga adekvatna obuka jedan od ključnih mehanizama odbrane“, izjavio je generalni menadžer kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu Miroslav Koren.

Komentari

Vaš komentar