Takmičenje za spas planete, Mask nudi 100 miliona dolara za nagrade

SciTech 09. feb 202106:384 komentara
REUTERS/John Sibley

Šef Tesle i milijarder Ilon Mask ponudio je 100 miliona dolara nagrade u globalnom takmičenju za pronalazak načina smanjenja emisija ugljen-dioksida iz Zemljine atmosfere.

Mask, takođe na čelu kompanije SpaceX, prvi put je o nagradi tvitovao u januaru i tada najavio da će uskoro objaviti  pojedinosti takmičenja.

„Ovo nije teoretsko takmičenje, želimo timove koji će izgraditi stvarne sisteme koji će imati merljiv uticaj i na nivou gigatona“, saopštio je Mask.

Detaljne smernice objaviće se 22. aprila a takmičenje će trajati četiri godine do Dana planete Zemlje 2025, objavio je organizator takmičenja XPrize.

Godinu i po dana od početka takmičenja, najboljih 15 timova dobiće po milion dolara, a 25 studentskih stipendija u iznosu 200.000 dolara dodeliće se konkurentskim studentskim timovima.

Glavna nagrada je 50 miliona dolara, za drugo mesto 20 miliona dolara i za treće 10 miliona dolara, navela je kalifornijska neprofitna organizacija.

Pobediće oni timovi koji „osmisle i demonstriraju rešenje koje će moći izvući ugljen-dioksid direktno iz atmosfere ili okeana i trajno ga pohraniti na ekološki prihvatljiv način“, dodao je XPrize.

Komentari

Vaš komentar