Trojica kineskih astronauta stigla u svemirsku stanicu Tijangong

SciTech 30. nov 202209:411 komentar
Izvor: Tanjug/Guo Zhongzheng/Xinhua via AP

Trojica kineskih astronauta stigla su u svemirsku stanicu Tijangong gde će nekoliko dana biti zajedno sa tamošnjim timom svojih kolega i potom obaviti prvu kinesku rotaciju posade u svemiru, javila je agencija Sinhua.

Astronauti su poleteli u svemirskoj letelici Šendžu-15 raketom Dugi marš-2F, sinoć u 23.08 po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Dijukuan, u pustinji Gobi na severozapadu zemlje, javila je Sinhua pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju zaduženu za letove sa posadom (CMSA).

Letelica sa astronautima uspešno je pristala uz svemirsku stanicu ranije danas, saopštila je kineska svemirska agencija CMSA.

Pročitajte još

Trojica astronauta će ostati šest meseci na svemirskoj stanici.

Oni su se pridružili trojici astronauta koji se nalaze na svemirskoj stanici Tjangong od početka juna.

Šestomesečnom misijom rukovodi veteran astronaut Fei Dunlong. To je poslednja misija u fazi izgradnje svemirske stanice, navodi CMSA.

Treći i poslednji modul svemirske stanice priključen je ranije ovog meseca, u jednom od poslednjih koraka u nastojanjima Kine da ima stalnu posadu u orbitu.

Posada letelice Šendžu-15 će nekoliko dana raditi zajedno sa troje astronauta koji se već nalaze na svemirskoj stanici Tijangog, koji će se zatim vratiti na Zemlju posle njihove šetomesečne misije.

Na svemirskog stanici Tijangog mogu da budu šest astronauta istovremeno, a smena će trajati oko nedelju dana. To će predstavljati prvu rotaciju posade u orbiti.

Kineska svemirska stanica sada je proširena na svoju maksimalnu veličini, sa tri modula i tri svemirske letelice, i ima ukupnu težinu od gotovo 100 tona.

Svemirska stanica Tijangog je biser kineskog ambicioznog svemirskog programau okviru koga su roboti sleteli na Mars i na Mesec, i Kina je postala treća zemlja koja je poslala ljude u orbitu.

Kina već nekoliko decenija ulaže milijarde evra u svoj svemirski program u nastojanju da sustigne SAD i Rusiju.

Komentari

Vaš komentar