Tužba protiv kompanije Apple zbog zloupotrebe dominantnog položaja

SciTech 30. apr 202113:052 komentara
Izvor: REUTERS/Loren Elliott

Regulatorna agencija EU tužila je američki Apple zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu strimovanja muzike primenom restriktivnih pravila.

Ovo je prvi od četiri procesa protiv kompanije Apple koji bi mogli da se okončaju velikim novčanim kaznama i promenom njegovog poslovnog modela.

Tužba je podneta nakon što se švedski muzički servis „Spotify“ požalio pre dve godine da Aplle nepošteno ograničava korisnike telefona „iPhone“ na svoj muzički servis „Apple music“.

Evropski regulator ukazuje i na to da su developeri primorani da koriste Apple sistem plaćanja unutar aplikacija i da im je onemogućeno da obaveste korisnike da postoje i drugi načini kupovine.

„Određivanjem striktnih pravila u ‘Apple radnji’ koja stavljaju u podređen položaj servise za strimovanje muzike, Apple korisnicima onemogućava da odaberu jeftinije muzičke servise i narušava konkurentnost“, saopštila je evropska komesarka za konkurentnost Margret Vestager.

Apple je saopštio da je slučaj koji je pokrenula regulatorna agencija EU „suprotan poštenom nadmetanju“.

„Spotify je postao najveći pretplatnički mizički servis u svetu i ponosni smo na ulogu koju smo imali u tome“, navodi se u saopštenju američke kompanije.

Komentari

Vaš komentar