U Iraku otkrivena gostionica stara 5.000 godina

SciTech 03. feb 202321:381 komentar
CNN/Lagash Archaeological Project

Grupa američkih arheologa otkrila je 5.000 godina staru gostionicu u drevnom gradu Lagaš u južnom Iraku, sada poznatom kao Al Hiba, objavili su izraelski mediji.

Na mestu arheološkog nalazišta pronađene su klupe, prostor koji je služio kao hladnjak, rerna, pa čak i ostaci hrane u njoj.

Gostionica je bila skrivena samo 50 centimetara ispod površine, izveštava list Jerusalim Post.

„Neverovatno je pronaći nešto poput ove gotovo 5.000 godina stare javne gostionice tako blizu površine“, rekla je o neobičnom otkriću Holi Pitman, direktorka Arheološkog projekta Lagaš i kustoskinja za Bliskog istoka u Muzeju arheologije i antropologije u američkoj Filadelfiji.

“Samo precizno, višefazno horizontalno iskopavanje može otkriti šta je ostalo”, objasnila je.

Horizontalno iskopavanje predložila je voditeljka terenskog rada Sara Picimenti, sa Univerziteta u Pizi u Italiji, a o otkriću gostionice koja se krila samo 50 centimetara ispod površine javio je i američki televizijski portal CNN.

Lagaš se smatra jednim od najstarijih i najvećih mesopotamijskih gradova. Oko 3.000. godine pre Hrista bio je jedno od glavnih centara poljoprivrede i ribolova zbog okolnih močvara i plodne zemlje, piše Jerusalim Post.

Komentari

Vaš komentar