U Luksemburgu počinje proizvodnja materijala za gigante svemirske industrije

SciTech 28. jan 202107:45
Izvor: Ilustracija / PHILIPPE DESMAZES / AFP

Luksemburški institut nauke i tehnologije (LIST) i luksemburška kompanija Gradel najavili su zajednički projekat za razvoj i proizvodnju izuzetno lakih 3D struktura od ugljeničnih vlakana koje će biti korišćene u aeronautici i svemirskoj industriji.

U domenu svemira i satelita, težina je skupa. Što je proizvod koji se transportuje u svemir teži, to više košta.

Prema aktuelnim procenama, cena se kreće od 5.000 do 10.000 evra po kilogramu, što znači da svako smanjenje kilaže donosi finansijsku korist kompanijama koje šalju satelite u svemir. Time se takodje smanjuje energija, odnosno gorivo, potrebno za kretanje.

LIST i Gradel nameravaju da proizvedu veoma izdržljive i izuzetno lagane strukture koristeći polimer ojačan kontinuiranim ugljeničnim vlaknima u procesu namotavanja vlakana, prenosi portal rtl.lu.

Ugljenična vlakna su obložena polimerom koji učvršćuje ceo predmet čineći ga izuzetno čvrstim i elastičnim.

Tako napravljene komponente namenjene su za opremu na satelitima, pre svega antena. Sada su mnogi ti delovi metalni i zbog toga relativno teški.

Cilj je da se smanje metalni delovi, a sa novom tehnologijom koju će koristiti LIST i Gradel težina se može smanjiti do 75%, što će kompanijama napraviti velike uštede.

Delovi će biti pravljeni za tri velike evropske kompanije za proizvodnju satelita: francusku Tales Alenia Spejs (Thales Alenia Space), Erbas difens end spejs (Airbus Defence and Space) takodje iz Francuske i nemačku firmu OHB.

Komentari

Vaš komentar