Unesko hoće da uvrsti australijski koralni greben na spisak ugroženih lokacija

SciTech 22. jun 202110:35
REUTERS/Jorge Silva

Sistem velikih koralnih grebena kod Australije treba da bude stavljen na spisak ugroženih lokacija svetske baštine zbog štete koje su mu nanele klimatske promene, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku u kulturu (Unesko).

Predlog izveštaja Uneska objavljen juče ukazuje da nema apsolutno sumnje da je mreža korala kod australijske severoistočne obale u opasnosti. Preporučuje se da se ekosistem koralnih grebena doda spisku ugrožene svetske baštine, gde je uključeno 53 lokacija, kada Komitet svetske baštine bude razmatrao to pitanje u Kini u julu.

Poziva se Australija da preduzme „ubrzanu akciju“ radi suzbijanja posledica globalnog zagrevanja, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Australija je saopštila da će se snažno usprotiviti toj preporuci. Radi se o najnovijem neslaganju u dugom sporu Uneska i australijske vlade oko statusa te lokacije, navodi BBC.

Koralni greben koji se proteže 2.300 kilometara, kod severoistočne obale Australije, dobio je status lokacije svetske baštine 1981. zbog svog „ogromnog naučnog i suštinskog značaja“.

Kada je Unesko prvo razmatrao njegov „ugrožen“ status 2017. Kanbera se obavezala da će uložiti više od tri milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) za popravljanje zdravlja grebena.

Međutim nekoliko slučajeva izbeljivanja grebena tokom poslednih pet godina dovelo je do rasprostranjenog gubitka korala.

Naučnici kažu da je glavni razlog podizanja temperature mora rezultat globalnog zagrevanja izazvanog korišćenjem fosilnih goriva.

Australija je međutim i dalje nevoljna da se obaveže na snažnije delovanje radi očuvanja klime. Ona je jedna od malobrojnih zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja se nije obavezala na cilj od neto emisije štetnih gasova do 2050. godine, navodi BBC.

 

Komentari

Vaš komentar