Za 30 godina bakterije će potpuno uništiti olupinu Titanika

SciTech 03. avg 202120:525 komentara
Titanik, olupina, brod
Izvor: HO/Atlantic Productions/AFP

Raspadanje olupine Titanika, potonulog u vodama Atlantika pre više od 100 godina, dovelo je u problem naučnike “Ocean Gate” ekspedicije koji je istražuju. Naučne projekcije procenjuju da će bakterije sa dna okeana dovesti do toga da olupina potpuno nestane za 30 godina.

Zato su, kako bi ubrzali istraživanja, iz “Ocean Gate” otvorili poziv za kupovinu mesta zajedno sa posadama stručnjaka u misijama do Titanika. Nadaju se da će time obezbediti finansijska sredstva od bogatih turista što bi im omogućilo nastavak dokumentovanja raspadanja olupine koju nastanjuje morska fauna, piše „La Nacion“.

Cena učešća u misiji je od 125.000 dolara. Međutim, ono ne zavisi samo od novca, već je prvo potrebno prijaviti se. U svakom slučaju, prvi termin je bio 5. jul, a iz kompanije ih je najavljeno još 18.

Izabrani će imati pravu avanturu: putovanje će započeti na brodu kompanije, koji će isploviti iz Kanade, tokom leta na severnoj polulopti. Tokom deset dana, koliko im je potrebno da dođu do olupine, oni će biti obučeni za zadatke koji ih očekuju sa ostalim članovima ekipe, sa kojima će provoditi svaki dan. Moraće da sarađuju sa posadom beležući na koji način su okeanske vrste “prilagodile” hodnike i sobe broda koji je potonuo 4. aprila 1912. godine.

Tokom putovanja, odabrani će na palubi broda videti “Titan”, podmornicu kojom će obilaziti područje u kome se nalaze ostaci Titanika. Unutar podmornice, putnici će boraviti u jednoj od pet prostorija i otisnuće se na podvodno putovanje ka jednoj od najpoznatijih olupina na svetu, dok se još uvek može videti.

Prozori koje će videti su isti oni koji opravdavaju njihovo prisustvo – bakterije iz vode napravile su rupe na trupu broda i uništile nekoliko zidova, izlažući hodnike i unutrašnje prostorije onoga što je nekada bilo najveće plovilo koje je sagradio čovek.

Do danas, samo se 200 ljudi spustilo na 3.000 metara i videlo ostatke broda. Najnovije slike pokazuju propadanje brojnih delova broda, mesta sa koga je prvi put viđen ledeni breg kao i ograda za koju su se putnici Titanika držali posmatrajući okean na fatalnom putovanju iz Sautemptona do Njujorka.

Viktor Veskovo, jedan od istraživača koji je učestvovao u poslednjim spuštanjima do broda 2019. godine rekao je za magazin “Tajm”: Olupina je tamo dole 107 godina izložena jakim strujama i slanoj vodi, tako da nije pitanje da li će nego kada okean potpuno uništiti brod.

Komentari

Vaš komentar