Zbog dezinformacija o kovidu-19 Jutjub suspendovao TV-kanal Skaj Njuz Australija

SciTech 01. avg 202120:01 > 20:039 komentara
Izvor: Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

"Jutjub" je objavio da je na nedelju dana suspendovao TV-Kanal "Skaj Njus Australija" (Sky News Australia) sa svoje platforme za razmenu video-snimaka zbog lažnih informacija o kovidu-19.

Do toga je došlo na osnovu analize snimaka koje je postavio taj TV kanal u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Mardoka.

„Imamo jasnu politiku o lažnim informacijama o kovidu-19 (…) da bismo sprečili širenje lažnih informacija o koronavirusu koje mogu naneti štetu svetu“, navodi se u saopštenju „Jutjuba“.

Sa 1,86 miliona pretplatnika na „Jutjubu“, kanal koji je u vlasništvu podružnice Mardokove medijske grupe „Njuz Korp“ prate ljudi i daleko od Australije.

Njegovi postovi, od kojih neki dovode u pitanje samo postojanje pandemije i efikasnost vakcina, široko se dele na društvenim mrežama širom sveta.

Pre tri dana, kanal je objavio kolumnu u kojoj je domaćin, poznat po protivljenju zdravstvenim ograničenjima, posebno kritikovao odluku vlasti da produži meru „zatvaranja“ u Sidneju.

„Skaj Njus“ je potvrdio da ga je „Jutjub“ privremeno blokirao, a portparol je rekao da kanal „podržava rasprave i debate o raznim temama i gledištima, što je od vitalnog značaja za svaku demokratiju“.

„Ozbiljno shvatamo svoju posvećenost da ispunimo očekivanja uredništva i zajednice“, dodao je on.

„Jutjub“ ima tri vrste kazni za prekršaje: prva je jednonedeljna suspenzija, zatim dve nedelje za ponavljanje prekršaja u roku od 90 dana, i na kraju trajno uklanjanje s platforme.

Bivši američki predsednik Donald Tramp suspendovan je početkom 2021. godine s „Jutjuba“.

Video-platforma „Jutjub“ je u vlasništvu kompanije „Alphabet“, matične kompanije firme „Google“.

Komentari

Vaš komentar