Pedeset godina Stonsa na velikoj izložbi u Londonu

Showbiz 04. apr 201609:05 > 09:10
AFP/Carl Court/Ilustracija

Prvi put u svojoj više od pedeset godina dugoj karijeri legendarni Roling Stonsi sveobuhvatno će predstaviti svoje stvaralaštvo - na izložbi "Exhibitionism" koja će se otvoriti 5. aprila u prestižnoj londonskoj Galeriji Saatchi.

Opsežna multimedijalna izložba donosi više od 550 retko prikazanih predmeta, a za mnogima od njih i sami su Stonsi posegli u svoje privatne arhive.

Očekuje se veliko interesovanje publike, što potvrđuje da fanovi, iako će izložba trajati do 4. septembra, već rezervišu svoje termine za njeno razgledanje – na dva cela sprata galerije i skoro 1800 kvadratnih metara, u devet tematskih celina koje će pokazati kako su Stonsi menjali način na koji doživljavamo rock and roll.

Pedeset godina „najvećeg rock’n’roll benda’, kako ih kritičari neretko nazivaju, na izložbi će se oslikati kroz razna područja vezana uz njihovo delovanje – od dizajna, filma, videa do mode, performansa i muzike. Osim originalnih predmeta, detaljan uvid u fascinantnu istoriju grupe omogućiće moderna, interaktivna tehnologija kojom se slavi gotovo svaki aspekt njihove karijere.

Posetioci će imati priliku da vide kako su izgledale njihove garderobe i rekviziti iz bekstejdža, retki instrumenti, originalni dizajn pozornice, legendarni kostimi, retki audio i video snimci, lični dnevnici, posteri i omoti albuma.

Izložiće se knjige, fotografije, ploče, umetnički radovi i obilje egzotičnih artefakata, a biće priređena i gitaristička soba – iskustvo koje će posetiocima omogućiti da dožive kakav je to osećaj neposredno pre izlaska na scenu.

Fokus je ipak na muzici koju su ostavili iza sebe od ranih šezdesetih kada su počinjali kao mali londonski bluz band do kulturnih ikona koje nadahnjuju milione ljudi.

Uoči izložbe, frontmen grupe Mik Džeger otkrio je kako će se na izložbi oživeti razna razdoblja iz njihovih života, od prljavih stanova do zvukova i mirisa u studiju u Bernsu gde je bend snimio šest albuma, uključivši „Let It Bleed“, „Sticky Fingers“ i „Beggars Banquet“.

„Dugo smo razmišljali o izložbi, no htjeli smo da bude napravljena na visokom nivou i kao kada planiramo koncertnu turneju. Mislim da je sada zanimljivo vreme da je napravimo“, rekao je.

Kit Ričards kaže da izložba ne govori samo o članovima grupe, već je zanimljiva i zato što pokazuje svu tehnologiju i rekvizite koji su ih okruživali, poput instrumenata koji su godinama prolazili kroz njihove ruke.

„Teško je verovati da je prošlo više od pedeset godina otkad smo počeli, predivno je na jednom mestu pogledati što se događalo od tada sve do danas“, rekao je Čarli Vots.

Roni Vud se prisetio kako je scena bila odlična šezdesetih u King’s Roudu. „Tamo smo se okupljali i gledali kako se menjaju mode, pa je prikladno da se ova izložba održava u Galeriji Saatchi“, ocenio je.

Iz Galerije ističu da će izložba pruža jedinstveni pogled koji je bilo moguće ostvariti samo uz pomoć ličnih arhiva članova grupe, a predstaviće se i njihova saradnja s brojnim umetnicima, dizajnerima, muzičarima i piscima, od Endija Varhola, Šeparda Ferija, Aleksandera Mekkvina do Ozija Klarka, Toma Stoparda i Martina Scorsezea.

Galerija Saatchi jedan je od najuspešnijih londonskih izložbenih prostora, u poslednjih pet godina tu se održalo 15 od 20 najposećenjih muzejskih izložbi u Londonu. Stonsi su taj prostor odabrali s obzirom na to da se nalazi u četvrti Čelsi, blizu stana u Edit Grovu, u kom su Brijan Džouns, Džeger i Ričards živeli početkom šezdesetih.

Izložba bi nakon Londona trebalo da krene na turneju u još desetak gradova, od Njujorka i Los Anđelesa do Tokija.